Marcel Kittel
NOS WielrennenAangepast

Kittel nu beste Duitse Toursprinter ooit: bam! daar is nummer vier!

Vier dagen geleden tuurde en tuurde hij nog naar de finishfoto. Ook na drie keer kijken kon hij het verschil tussen hem en Edvald Boasson Hagen niet met het blote oog niet zien. Maar Marcel Kittel won wel.

Dinsdag was in Bergerac het verschil met landgenoot John Degenkolb en Dylan Groenewegen gigantisch. Na de tweede etappe (Luik), de zesde etappe (Troyes) en de zevende etappe (Nuits-Saint-Georges) sprintte Kittel onbedreigd naar zijn vierde zege in deze Tour.

"Bam! Daar is nummer vier!", jubelde de Duitser, die daarmee zijn totaal van 2013 en 2014 evenaarde. "Dat is een ongelooflijk aantal ritzeges, helemaal in één Tour. Ik zag dat Daniel McLay (sprinter van Fortuneo, red.) heel vroeg aanging. Hij werd mijn leadout."

Ongenaakbare Kittel: Bam! Daar is nummer vier

Met dertien ritzeges in vijf deelnames aan de Tour de France is hij nu al de meest succesvolle Duitse sprinter in de Tour aller tijden. Geen geringe prestatie als je bedenkt dat zijn land ook André Greipel (11 ritzeges) en Erik Zabel (12 ritzeges) voortbracht. En Kittel krijgt nog voldoende kansen om dat aantal nog deze Tour op te voeren.

"Natuurlijk betekent dat veel voor mij", beaamde de 29-jarige sprinter. "Dit had ik nooit verwacht. Toen ik jong was, droomde ik ervan om profwielrenner te worden. Ik dacht niet aan deelname aan de Tour. En ik droomde er al helemaal niet van zoveel etappes te winnen. Het voelt alsof ik in een bubbel woon."

Groene trui

In Bergerac won hij voor het eerst deze Tour in het groen. Het puntenklassement, jarenlang het domein van landgenoot Zabel (zes zeges), won Kittel nog nooit. Maar dat zou weleens kunnen veranderen. Zijn voorsprong op de nummer twee, Michael Matthews, bedraagt inmiddels ruim honderd punten. "

"Ik zit in een luxepositie", weet Kittel. "Ik heb die stress niet meer en kan ook kijken wat de andere renners doen." Zoals Dylan Groenewegen, die vandaag zelfs een hogere topsnelheid haalde dan de winnaar? "Dylan doet het heel goed, ook in andere koersen. We zullen zien."

Kittel oppermachtig naar vierde ritzege, Groenewegen derde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl