Het profiel van etappe 7, een rit van Troyes naar Nuits-Saint-Georges
NOS WielrennenAangepast

Etappe 7: met deze manier van rijden wordt het wéér een massasprint

De etappe van vandaag zal akelig veel lijken op die van gisteren, verwacht commentator Maarten Ducrot. "Er gaat een kopgroep weg, de sprintersploegen controleren de boel en in de laatste kilometers gaan de sprinters strijden om de dagzege."

Op de route van Troyes naar Nuits-Saint-Georges ligt maar één beklimming van de vierde categorie. "Ik zie geen andere oplossing met deze manier van koersen", zegt Ducrot.

Is daar wat aan te doen?

"Kleinere ploegen. Dat is een oplossing. En met gelijke salarissen voor alle ploegen krijg je ook wedstrijden die spannender zijn, dan kunnen de rijke ploegen de koers minder controleren."

Wat vind je van die manier van rijden?

"Dit hoort niet in de Tour. De instelling van de renners vind ik onbegrijpelijk, want het is een heel saai schouwspel. Ik snap ook niet dat de Tourorganisatie kiest voor dit soort etappes."

Zeven Sky-renners op een rij

Hoe ziet de sprint eruit vandaag?

"De laatste vijf kilometer gaat het alleen maar rechtdoor. Dat is weer een goed scenario voor Marcel Kittel, want hij is de snelste van allemaal."

Timo Roosen van Lotto-Jumbo hoopt op een lange, rechte sprint om de trein in stand te houden. Wordt dit dan de dag van Groenewegen?

"Als Lotto-Jumbo de ruimte heeft om de sprinttrein goed te laten werken, hebben de andere ploegen dat ook. Dan kan QuickStep de trein ook goed laten werken en is Kittel alsnog de favoriet."

Kittel klopt Démare en Greipel en pakt tweede ritzege

Niet moeilijk om te raden wie jouw favoriet is voor vandaag?

"Nee, dat is Marcel Kittel. Gisteren heeft hij een heel mooi woord gebruikt na zijn overwinning: freestylesprinten. Dat vind ik echt een goede uitdrukking."

"Zijn treintje zet hem af op de tiende plek in de laatste kilometer, tot dan heeft hij nog geen trap hoeven doen. En vanaf dat moment kan hij buitenom op pure snelheid langs alle anderen sprinten."

Kittel kan Erik Zabel evenaren met twaalf ritzeges. Kun je die twee Duitse sprinters vergelijken?

"Het zijn twee heel verschillende renners. Kittel is van nature een tijdrijder, zijn sprint is eigenlijk een heel korte tijdrit."

"Zabel is juist een klassieke sprinter die het tegen de treintjes van Mario Cipollini moest opnemen. Zabel kon ook redelijk klimmen. Al is Kittel daar ook beter in geworden de laatste jaren."

De Touruitzendingen van vrijdag 7 juli

Tijd Programma Waar?
14.00 uur Radio Tour de France NPO Radio 1
14.10 uur Etappe 6: Troyes-Nuits-Saint-George NPO 1 en NOS.nl
19.26 uur Tourjournaal NPO 3 en NOS.nl
21.28 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl
met Sven Nys, Rob Harmeling, Thijs Zonneveld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl