Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Het is een vertrouwd gezicht. Net als in zijn drie voorgaande Tourzeges, zit de gele trui nog voor de eerste rustdag om de schouders van Chris Froome. Maar vervelen doet het nooit bij de Brit: "Dit blijft een geweldig gevoel. Hier heb ik heel het seizoen hard voor gewerkt."

Froome in het geel: hier werk ik heel het seizoen al hard voor

Froome kwam op La Planche des Belles Filles als derde boven, achter Fabio Aru en Daniel Martin, en nam de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Geraint Thomas, die tiende werd.

Zoals de gehele Sky-formatie maakte Froome een ouderwets solide indruk. Al had hij geen antwoord op de demarrage van Aru, op 2,5 kilometer van de meet.

"Aru laat zien dat hij enorm sterk is en een grote concurrent", oordeelde Froome. "We maakten een kleine fout door op het vlakke stuk iets te veel naar elkaar te kijken, waardoor hij wat meer meters kon pakken."

Aru soleert naar ritzege op La Planche des Belles Filles

In het klassement staat Froome nu 12 seconden voor op zijn ploegmaat Thomas en 14 op Aru. "De strijd is nog open, maar we staan nog steeds op de plaatsen een en twee als team. Dat biedt veel mogelijkheden", aldus de 32-jarige kopman.

Portal: geel mentaal belangrijk

Ploegleider Nicolas Portal kon na de etappe dan ook niet anders dan tevreden zijn. "Het belangrijkste vandaag was om het tijdverschil op de concurrenten te houden. De gele trui is vooral mentaal goed. Die kan je er op moeilijke momenten doorheen helpen."

Ploegleider Portal (Sky): gele trui nu vooral mentaal belangrijk

Bij BMC keek ploegleider Valerio Piva met een gemengd gevoel terug op de etappe. "We hebben hard gewerkt, want dit was een aankomst voor Richie Porte. Het is niet gelukt zoals we wilden, maar Richie zit er nog bij en de Tour duurt nog lang."

Porte klom in het klassement van de negentiende naar de vierde plaats. "We hebben niet gewonnen, maar ook niet verloren. We doen nog mee om de eindzege", aldus Piva. De achterstand van Porte op Froome bedraagt 39 seconden.

Ploegleider BMC: ging niet zoals gepland, maar Porte staat ertussen

STER reclame