Hoezo niet welkom in de Tour? 'Der Jan' houdt niet van gedoe

Aangepast
Jan Ullrich in de Tour van 2005 EPA

Al behoort hij al jarenlang niet meer tot het peloton, vorige week bepaalde hij toch weer even ouderwets het wielernieuws. Jan Ullrich was volgens de media niet welkom bij de Tourstart in Düsseldorf en dat was reden voor vette koppen in de kranten. Zijn dopingverleden zou hem door Tourorganisator ASO nog steeds zwaar worden aangerekend, zo wisten de media te melden.

Maar volgens 'Der Jan', de enige Duitser die de Ronde van Frankrijk op zijn naam heeft weten te schrijven, heeft zijn afwezigheid in Düsseldorf niets met doping te maken. "Ik ben wel uitgenodigd, maar heb afgezegd omdat ik bij de verjaardag van mijn dochter wilde zijn. Ik zie haar zelden en heb beloofd altijd bij haar verjaardagen te zijn."

Ullrich verkoos dochters verjaardag boven Tourstart

Bovendien had Ullrich niet zo'n zin in de drukte van Düsseldorf. "Ik houd niet zo van de hype rond één persoon, hier is minder gedoe."

Met hier bedoelt Ullrich een autodealer in het dorpje Korschenbroich, een plaats langs de route van de tweede etappe. De dealer had hem uitgenodigd voor een evenement rond de Tour.

'Ik houd nog altijd van de wielersport'

Hij hoopt weer normaal te worden behandeld, ondanks zijn dopingverleden. "Ik heb ervoor geboet, al elf jaar ben ik geen prof meer. De mensen begrijpen het, maar de Duitse media vergeten het niet. Ze hebben het altijd over het verleden, in plaats van de toekomst. De media kunnen het niet vergeten en blijven erover zeuren."

Het Tourpodium in 2005: Basso, Armstrong en Ullrich EPA

Desondanks is Ullrich nog altijd groot wielerliefhebber. "Ik hou nog altijd van de sport en kijk bijna alle wedstrijden op televisie." Hij woont sinds een jaar op Mallorca. "Af en toe fiets ik nog een beetje. Ik heb veel tijd voor mijn kinderen, dat vind ik ook belangrijk."