NOS NieuwsAangepast

'Epo laat wielrenners niet beter presteren'

Het gebruik van epo heeft amper effect op de prestaties van getrainde wielrenners bij wedstrijden. Dit blijkt uit een Leids onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

De bevindingen gaan in tegen het populaire idee dat epo wielrenners helpt, schrijven de onderzoekers. Ze presenteerden vorig jaar al de voorlopige resultaten van hun onderzoek.

Epo is berucht in de wielerwereld. Het middel staat sinds 1991 op de dopinglijst. Onder anderen Michael Boogerd en Lance Armstrong hebben toegegeven epo te hebben gebruikt. Onder meer vanwege het gebruik van epo moest Armstrong afstand doen van al zijn zeven zeges in de Tour de France, al is hij ook schuldig bevonden aan het gebruik van andere verboden stoffen zoals groeihormonen en testosteron.

Het effect van epo is nooit grondig onderzocht. Volgens hoofdonderzoeker Jules Heuberger is de reden daarvoor dat atleten niet kunnen deelnemen aan experimenten omdat ze dopingvrij moeten blijven.

'Epo doet zeker wat, maar voor wielrenners niet iets positiefs'

Trombose

Om die beperking te omzeilen lieten de Leidse onderzoekers vorig jaar 48 Nederlandse amateurwielrenners de Mont Ventoux op fietsen, met als bedoeling een wedstrijd na te bootsen. De helft van hen kreeg epo toegediend, de andere helft een placebo. Ze wisten zelf niet tot welke groep ze behoorden.

Er waren bij de twee groepen verschillen te zien in de bloedwaarden, maar de prestaties van de sporters verschilden niet. De hartslag, melkzuurwaarden in het bloed en ademhaling bij beide groepen bleven gelijk. "We zien effecten op de bloedwaardes. Het geeft een duidelijke, maar kleine verbetering in de maximale inspanningstest, maar in een soort tijdrit of wegrace zien we helemaal geen effect", zegt onderzoeker Heuberger in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij verwacht dat de resultaten bij professionals niet veel anders zullen zijn. "De amateurs uit ons onderzoek waren redelijk goed getraind. Het is ook nog zo dat we bij de best getrainde deelnemers geen toename zagen van het effect van epo, dus het lijkt niet logisch dat er dan bij de profs een heel ander resultaat zou komen."

De onderzoekers waarschuwen op basis van de bloedwaarden wel voor een grotere kans op trombose bij epo-gebruikers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl