1997: Jan Ullrich wint de Tour de France
NOS WielrennenAangepast

Jan Ullrich niet welkom bij start Tour de France

Hij won als enige Duitse wielrenner ooit de Tour de France, maar toch is Jan Ullrich niet uitgenodigd om zaterdag in Düsseldorf de start van de Ronde van Frankrijk bij te wonen.

Vanwege zijn dopingverleden hebben de ASO, de organisatie van de Tour de France, de Duitse wielerbond en de plaatselijke organisatie de 43-jarige Ullrich niet op de lijst van genodigden geplaatst. Andere oud-renners als Marcel Wüst en Jens Voigt zijn wel welkom.

Ullrich baalt ervan dat hij door zijn verleden niet gewenst is bij de Tourstart. "Ik ben al tien jaar uit de wielerwereld, maar het gaat nog altijd over mijn dopinggebruik. Ja, ik heb fouten gemaakt. Ik ben bestraft, heb boete gedaan. Iedereen verdient toch een tweede kans?", zei hij tegen de Duitse krant Bild.

Lance Armstrong nam het op Twitter op voor zijn voormalige rivaal. De Amerikaan moest zelf zeven Tour-titels inleveren wegens dopinggebruik.

Volgens Armstrong meet ASO met twee maten door "de rode loper uit te rollen" voor oud-renners als Laurent Jalabert en Richard Virenque, die eveneens een dopingverleden hebben.

Ullrich werd in 1997 de eerste en tot nu toe enige Duitse Tourwinnaar. Hij haalde zeven keer het podium in Parijs: één keer eerste, vijf keer tweede en een keer derde. Hij werd olympisch kampioen (2000), won de Vuelta (1999) en veroverde goud bij het WK tijdrijden (1999 en 2001).

In 2006 werd zijn genoemd in het grote dopingschandaal rond de Spaanse sportarts Eufemiano Fuentes. Jarenlang ontkende Ullrich dopinggebruik, maar in 2013 legde hij toch gedeeltelijke bekentenissen af.

Ullrich: klaar met professionele wielrennen

Daardoor is Ullrich verre van populair in de (Duitse) wielerwereld. Eerder dit jaar besloot hij na een stroom van negatieve berichten af te zien van een functie als sportief directeur van de Ronde van Keulen.

"Ik ben wel klaar met het professionele wielrennen. Ik bekommer me liever om de amateursport, daar haal ik plezier uit", zegt Ullrich nu.

Ullrich is komende vrijdag wel welkom in Bocholt. "Jan zal een liefdadigheidswedstrijd rijden om zijn overwinning in de Tour, twintig jaar geleden, te eren", vertelde Andreas Klöden, een voormalig ploeggenoot van Ullrich, aan de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl