Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Andre Cardoso AFP

Vier dagen voor de start van de Tour de France is het wielerpeloton opgeschrikt door een nieuw dopinggeval. Trek-Segafredo maakte bekend dat André Cardoso positief heeft getest op epo en daardoor automatisch is geschorst.

"We hebben slecht nieuws", stelt de wielerploeg van Bauke Mollema en Alberto Contador in een verklaring. "We hebben net te horen gekregen dat Cardoso positief is bevonden. Als er meer details zijn, zullen we die communiceren."

Cardoso, die op 18 juni tegen de lamp liep bij een controle buiten wedstrijden om en nog recht heeft op een B-staal, laat op zijn Facebook-pagina weten dat hij nooit verboden middelen heeft gebruikt.

"Ik besef ten volle dat ik als schuldig bestempeld zal worden, maar wil benadrukken dat ik gebroken ben door dit nieuws en duidelijk stellen dat ik nooit verboden producten heb gebruikt", aldus de Portugees.

André Cardoso AFP

Hij gaat verder: "Ik heb tijdens mijn carrière de pijnlijke gevolgen van dopinggebruik gezien en zou daar nooit deel van willen uitmaken. Ik hoop vurig dat mijn B-staal negatief zal zijn en dat mijn naam volledig gezuiverd wordt."

Knecht Contador en Mollema

De Spanjaard Haimar Zubeldia zal Cardoso vervangen in de Tourploeg van Trek. De Portugees zou knechtwerk verrichten voor met name Contador, maar ook voor Mollema.

STER reclame