NOS Wielrennen

Pantano klopt Majka in sprint na zware bergetappe

Tour de France 2016: samenvatting etappe 15

Jarlinson Pantano heeft de vijftiende etappe van de Tour de France gewonnen, een bergrit over zes cols. De Colombiaan van IAM Cycling bleef in de bergrit de Pool Rafal Majka voor in de sprint. Majka, de initiator van een vroege vluchtgroep van 30 man, mocht zich troosten met de bolletjestrui.

Vier Nederlanders in kopgroep

In de vluchtgroep van 30 man, die na de top van de eerste berg (Col de Berthiand) vorm kreeg, zaten liefst vier Nederlanders: Tom Dumoulin, Tom-Jelte Slagter, Stef Clement en Dylan van Baarle. Ook onder meer Vincenzo Nibali, Daniel Navarro, Ilnoer Zakarin, Sege Pauwels, en Pierre Rolland gingen in de aanval

Op zeventig kilometer, nog voor dat de kopgroep begon aan de beklimming van de Grand Colombier (buitencategorie), gingen Dylan van Baarle en Tom Dumoulin er met z'n tweeën vandoor. Hun aanviel hield niet lang stand, beiden zakten terug naar de grote kopgroep.

Spannend tot het einde

Majka kwam weer op kop te zitten en net als bij zijn eerste jump van de dag was het Zakarin die als eerste aansloot. In de afdaling haakten Julian Alaphilippe en Pantano aan. Met ware doodsverachting sneed Alaphilippe de bochten aan in de afdaling. Hij vloog weg bij de anderen maar kreeg de rekening gepresenteerd voor zijn heldenmoed, want hij viel.

Wederom kwam Majka alleen op kop, maar het gat met Pantano was niet groot. Na een stuurfout van de Pool in de afdaling kwam de Colombiaan weer langszij. Het bleef daarna spannend tot het eind, want in de acht kilometer lange afdaling tot de meet hielden Sébastien Reichenbach en Alexis Vuillermoz de koplopers in beeld.

  • NOS
    De top-10 van de vijftiende etappe
  • NOS
    Het klassement na de vijftiende etappe van de Tour

Majka en Pantano zouden toch om de dagzege gaan strijden, waarbij de laatste zich net iets sneller toonde in de sprint. Majka bereikte met het veroveren van de bergtrui wel een van zijn doelen.

Geletruidrager Froome had een rustige dag. Pas op de slotklim moest hij even in de pedalen, na aanvallen van Fabio Aru en Romain Bardet. Die hadden echter te weinig om het lijf om de Brit te verontrusten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl