Tour de France

Vendée-Pays de la Loire - Parijs, 7 juli - 29 juli 2018

Official broadcaster

Etappe 12: de Mont Ventoux zonder maanlandschap

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

3-D etappekaartje etappe 12

Zwoegen door het maanlandschap, het monument voor Tommy Simpson passeren en dan als eerste boven komen bij het weerstation op de top van de Mont Ventoux. Het halve peloton droomt ervan, maar vandaag zal niemand die droom verwezenlijken. Door de harde wind finisht de twaalfde etappe al zes kilometer eerder, in het bos bij Chalet Reynard. "Zonde", zegt NOS-commentator Joris van den Berg.

Is de beklimming naar de Ventoux onthoofd?

"Ja, het is jammer, maar het kan daar inderdaad ontzettend hard waaien. Toch wil je het boek van de Ventoux helemaal uitlezen. Het is nu alsof je de laatste drie hoofdstukken weggooit."

Wie van de favorieten baalt daar het meest van?

"Nairo Quintana. Het kale stuk van de Ventoux is zijn terrein, daar had hij het verschil willen maken. Voor Froome en de anderen uit de toptien van het klassement is het juist gunstig. De Ventoux is zes kilometer korter, met het oog op de tijdrit van morgen zullen ze dat niet erg vinden."

De top van de Mont Ventoux, waar de renners niet zullen komen vandaag AFP

Wordt het nu ook minder spannend, denk je?

"Nou, misschien wordt het juist wel spannender. De klim is korter dus de renners hoeven zich minder in te spannen om de rit te winnen."

Wat voor renner maakt de meeste kans?

"Ik verwacht dat er een goede klimmer uit het peloton ontsnapt die niet gevaarlijk is voor het klassement. Een renner als Vincenzo Nibali, Alexis Vuillermoz of Rafal Majka, die staan op ruim twintig minuten achterstand."

En het is 14 juli. Dan gaan we vast Fransen zien, toch?

"Sterker nog: de drie traditionele wielerlanden (Spanje, Italië en Frankrijk) hebben nog geen enkele etappe gewonnen. Thibaut Pinot zou de ruimte kunnen krijgen, maar is hij sterk genoeg? Ik vraag het me af."

Het algemeen klassement na de elfde etappe NOS

Wat vind je van het rijden van Froome tot nu toe?

"Voor mijn gevoel is hij bezig met een charme-offensief. Eerst aanvallen in de afdaling, dan aanvallen in de wind. Hij is veel strijdvaardiger dan Quintana. Je zou het ook kunnen zien als een teken van zwakte, dat hij bang is bergop tijd te verliezen, maar daar geloof ik niet in. Froome is de sterkste renner in koers." 

Mogen we iets van de Nederlanders verwachten?

"Mwah, ik denk het niet. Dit is geen etappe waarin ik Mollema zie aanvallen. Hij is in topvorm, maar hij krijgt geen ruimte. Tom Dumoulin wil de tijdrit winnen, dus die zal ook niet gaan aanvallen. En voor Wilco Kelderman komt het nog te voeg."

De Touruitzendingen van donderdag bij de NOS

Tijd Programma Medium
14.00 uur Radio Tour de France NPO Radio 1
14.10 uur Etappe 12: Montpellier-Mont Ventoux (158 km) NPO 1 en NOS.nl
19.30 uur Tourjournaal NPO 1 en NOS.nl
22.00 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl

STER Reclame