Tour de Frank Heien, oa. Kenny van Hummel

Tour de Frank: Wim de Ruyter, nooit aangekomen in Bergen-Belsen

Schrijver en wielerliefhebber Frank Heinen portretteert voor Radio Tour de France elke dag een vergeten renner uit het peloton. Vandaag: Wim de Ruyter.

De Ronde van Frankrijk van 1950 wordt maar door één Nederlander uitgereden. Wim de Ruyter wordt dat jaar 27ste. Dat hij Parijs haalt, mag een wonder heten. Na de elfde etappe werden de Nederlandse leiding en verzorgers naar huis gestuurd. De Ruyter biedt zijn diensten aan bij de Zwitser Ferdi Kübler, die Tour dat jaar zou winnen.

De Ruyter, geboren in 1918, heeft er dan al een heel leven opzitten. Hij werd prof in de Tweede Wereldoorlog om vrijgesteld te worden van dwangarbeid. Later werd hij opgepakt voor verzetsactiviteiten. Hij kwam terecht in Kamp Amersfoort. Daar zwaaide de beestachtige Joseph Kotälla de scepter. Iemand die pas stopte met rammen als het slachtoffer niet meer bewoog.

Toen De Ruyter zag hoe Kotälla een joodse gevangene doodsloeg, schreeuwde hij 'stop, stop daarmee'. Niet veel later zat hij op transport naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Dat kamp zou hij nooit bereiken. De Ruyter sprong bij Nijmegen uit de trein en ontsnapte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl