NOS Wielrennen

Froome pleegt coup in tweede Pyreneeënrit

De slotfase van de achtste Touretappe

Chris Froome heeft een coup gepleegd in de tweede Pyreneeënrit van de Ronde van Frankrijk. Op de top van de Col de Peyresourde ging de tweevoudig Tourwinnaar ervandoor, als een bezetene stortte hij zich daarna in de afdaling naar Bagnères-de-Luchon. De Brit haalde, met zijn neus op het voorwiel, een topsnelheid van negentig kilometer per uur. Op de finish had hij een voorsprong van dertien seconden op de eerste achtervolgende groep, met daarin onder anderen Nairo Quintana en Bauke Mollema.

Alberto Contador verloor opnieuw tijd. In een groep met ook Wilco Kelderman finishte de Spanjaard 1.41 achter Froome.

Froome kiest de aanval op de top van de Peyressourde

Verwacht werd dat de favorieten elkaar pas zondag op de Andorra Arcalis echt zouden bestrijden, maar in de laatste kilometers van de Col de Peyresourde ging het los. Sky-knecht Sergio Henao deelde het eerste speldenprikje uit, Alejandro Valverde pareerde zijn aanval. Ook een voorzichtige poging van de Spanjaard slaagde niet. Bauke Mollema kon mee in die groep, waar ook Chris Froome, Nairo Quintana, Richie Porte en Tejay van Garderen zaten.

Alberto Contador was toen al gelost uit de voorste groep. Ook Wilco Kelderman, Pierre Roland en Warren Barguil konden het tempo van de groep-Froome niet volgen.

Val Kelderman in voorlaatste afdaling

In de afdaling van de Col de Val Louron-Azet ging Wilco Kelderman onderuit, zijn band schoot van de velg. Dat gebeurde op 30 kilometer van de streep, vijf kilometer later sloot hij weer aan bij de groep met favorieten. Vlak daarna moest Laurens ten Dam lossen uit de voorste groep.

Kelderman onderuit in afdaling Col du Val Louron-Azet

De achtste etappe voerde de renners over vier Pyreneeënccols, de eerste klim van de dag was de legendarische Col du Tourmalet. Thibaut Pinot, die vrijdag nog moest lossen uit de groep met favorieten, ging er daar vandoor. Hij kreeg gezelschap van Rafal Majka en Tony Martin. Pinot kwam als eerste boven, voor zijn twee medevluchters. Het trio had twee minuten voorsprong op het peloton.

Op de derde col van de dag, de Col de Val Louron-Azet werden de vluchters ingerekend door het peloton, dat werd aangevoerd door Team Sky.

Van Avermaet verliest geel, off-day Nibali

Geletruidrager Greg Van Avermeat had op de top van de Tourmalet moment al 23 minuten achterstand op de koplopers. De Belg kwam uiteindelijk op 25.54 van Froome over de streep. Oud-Tourwinnaar Vincenzo Nibali kon de favorieten op de Tourmalet ook niet volgen, hij kwam in dezelfde groep als Van Avermaet over de finish.

  • NOS
    De uitslag van de achtste etappe
  • NOS
    Het klassement na de achtste etappe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl