Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Robert Gesink; de beste Nederlander in het algemeen klassement ANP

Twee Nederlanders in de top van het klassement, een meesterknecht aan de zijde van de Tourwinnaar en buitengewone prestaties in de eerste tijdrit in Utrecht. De prestaties van de Nederlanders in de Tour de France zijn wel eens minder geweest. NOS-commentator Joris van den Berg neemt de Nederlandse wapenfeiten onder de loep en stelde een topvijf samen.

Van den Berg: "We hebben in Nederland een wielercultuur van klassementsrenners en dat was de afgelopen Tour weer te merken: zesde en zevende, keurig. Robert Gesink hervond zichzelf en was de beste van de Nederlanders. Bauke Mollema staat voor het derde jaar op rij in de toptien van de Tour." 

Toch plaatst Van den Berg een kanttekening: "Wat ik miste, is een afmaker, een killer. Of in elk geval iemand, die reed zoals Steven Kruijswijk dat deed in de Giro en zoals Joaquim Rodríguez dat etaleerde in de afgelopen drie weken. Hopelijk gaat het Nederlandse wielrennen in dat opzicht de komende jaren een omslag beleven."

5. Lars Boom

"Vorig jaar was hij de reddende engel van het Nederlandse wielrennen op de drijfnatte stenen van Noord-Frankrijk. Dit jaar anoniem rondkoersend na een ongelukkige lekke band in de kasseienetappe en uiteindelijk ziek afgestapt. Wat de exacte oorzaak was van het bijna collectieve falen van Astana in deze Tour zal waarschijnlijk nooit bekend worden. Wel is duidelijk dat het Nederlandse wielrennen een vlijmscherpe Boom ontbeerde, de afgelopen drie weken."

4. Tom Dumoulin

"De nummer vier van de openingsrit. Toen was dat in kolkend Utrecht een teleurstelling, achteraf bleek het – naast de vierde klassering van Gesink negen etappes later – de beste Nederlandse prestatie. Die val in de etappe naar Hoei, daar kon Dumoulin natuurlijk niks aan doen. Maar wat was dat jammer, want het geel lag voor het grijpen. Het is te hopen dat hij zijn mislukte Tour snel kan vergeten en in dit najaar nog enkele keren loeihard kan gaan uithalen."

3. Wout Poels

"Ze speelden het knechtenwerk slim bij Team Sky. Richie Porte was een dagje geweldig en daarna zeer nuttig, Leopold König viel wat tegen en werd in de bergetappes dus eerder dan verwacht opgerookt en toen de onvermoeibare 'Wals uit Wales' Geraint Thomas dan eindelijk capituleerde, schoof de ploeg Woutje Poels naar voren."

"Als een soort relief pitcher stelde hij op Alpe d'Huez de eindzege van Froome veilig, door ervoor te zorgen dat Quintana niet al te vroeg kon wegrijden. Poels lijkt eindelijk zijn stek in het peloton gevonden te hebben."

2. Bauke Mollema

"Drie weken aanklampen leverde de 'Nederlandse Fernando Escartín' de zevende plaats op. Hij viel nauwelijks op, maar zag des te meer af. En hij bleef zijn karretje maar aanhaken. Ik zie Mollema liever koersen zoals hij deed in de Vuelta van 2013: als een sluipschutter die het klassement links laat liggen en op vele terreinen kan toeslaan. Hij beschikt absoluut over de kwaliteiten om in de komende Tour(s) met succes op jacht te gaan naar ritzeges."

1. Robert Gesink

"Zijn optreden in de eerste Pyreneeënetappe naar La Pierre-Saint-Martin, op de dag dat Chris Froome zijn allesbepalende mokerslag uitdeelde, was uiterst indrukwekkend. Daarna keek Gesink nog wel enkele keren geschrokken op, omdat hij een schim van de pechduivel gezien leek te hebben. Maar dit keer bleef hij van tegenslag gevrijwaard, hield stand en consolideerde zijn positie: de beste-van-de-rest, na het superkwintet Froome-Quintana-Valverde-Nibali-Contador. Gesink heeft het voor hem maximale gepresteerd."

STER reclame