NOS Wielrennen

Gesink: Kruijswijk deed superwerk

Twee dagen voor het einde van de Tour de France begint Robert Gesink de inspanningen te voelen. Maar met zijn prestaties is niets mis. " Het ging wel goed, ja", zei de kopman van Lotto-Jumbo uitgeput, maar monter. "Alleen jammer dat ik het sprintje niet kon winnen. Dat had ik wel verdiend, vond ik."

Ook in de derde Alpenrit hield Gesink niet alleen knap stand, hij nam met zijn ploeg zelfs initiatief. Op de tweede klim van de dag sleurden de mannen van Gesink, met de fysiek gehavende Laurens ten Dam, zelfs op kop van de groep met favorieten. Op dat moment reed Steven Kruijswijk er zelfs voor in een omvangrijke kopgroep, maar op de Croix-de-Fer hield Kruijswijk in om Gesink te helpen.

Kruijswijk deed superwerk

"Dat ben ik al weer vergeten, joh", grapte Gesink. "Het was meteen vanaf het begin volle bak koersen. Ze gingen heel vroeg en dan zit je de hele klim al boven je theewater te rijden. Steven kon in eigen tempo rijden, dat scheelde. Hij heeft me er bovenop gehouden en echt superwerk gedaan."

De demarrage van Nibali op de Croix-de-Fer was Gesink te machtig, maar verder hield hij zich eenvoudig staande in de groep met favorieten. Pas op vijf kilometer van de finish moest hij passen op de uitval van Nairo Quintana, die zelfs geletruidrager Froome uit het wiel reed. In het achtervolgende groepje met onder anderen Valverde, Contador en Mollema was het Gesink die de schade beperkt hield.

"Niemand wilde rijden", aldus Gesink, die uiteindelijk als achtste eindigde op 2.26 van winnaar Nibali. "Toen dacht ik, die (Mathias, red.) Frank is eraf, het kan nooit kwaad om wat extra lucht te hebben. Daarna heb ik gefocust op het sprintje, maar dat kwam er dus niet helemaal uit."

Dromen van Alpe d'Huez

Door de inzinking van Geraint Thomas blijft Gesink zesde op 8.55 van de gele trui en een kleine minuut achter Contador. Dat Gesink een plek verloor aan Nibali deerde hem niet. "Dat zagen we aankomen. Hij is gewoon Tourwinnaar, hè. Verder houd ik stand en doe ik het gewoon goed."

Nog één bergrit scheiden hem van een topnotering in de Tour de France. Een bijzondere, Alpe d'Huez. Gesink: "Ik kijk er echt naar uit om in de Nederlandse bocht te rijden. Maar eerst even slapen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl