NOS Wielrennen

Publiek bespuugt en gooit urine naar Sky-renners

Froome over urine: dit is gewoon smerig

Sportief gezien verliep de veertiende etappe van de Tour de France uitstekend voor geletruidrager Chris Froome en zijn Sky-ploeg. Maar er was ook een 'downside', zo verklaarde Froome na afloop.

"Eén van de toeschouwers gooide een beker urine naar me en schreeuwde: dopinggebruiker."

Froome begrijpt de actie niet. "Dat is smerig. Gewoon echt smerig. Dat doe je gewoon niet. Het is respectloos." De Brit zoekt naar een uitleg. "Sommige verslagen in de media zijn niet professioneel en ik denk dat dit het gevolg ervan is. Dit verdient niemand."

Het optreden van Froome in de Tour ligt onder een vergrootglas in de media na alle dopingpraktijken van de laatste decennia. In recente berichten wordt de Sky-ploeg gelinkt aan het gebruik van ketonen, een (niet-illegaal) lichaamseigen stof dat extra zou worden toegediend en dat prestatiebevorderend zou werken.

De actie tegen Froome was bij lange na niet het enige incident waar Sky-renners bij betrokken waren. Veel renners uiten hun ongenoegen op Twitter. Lieuwe Westra reed samen met Sky-knecht Wout Poels omhoog.

Ook Richie Porte was slachtoffer van het publiek op weg naar Mende. Sebastian Langeveld twitterde na de rit dat de Australiër onderweg werd bespuugd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl