Tour de France

Vendée-Pays de la Loire - Parijs, 7 juli - 29 juli 2018

Official broadcaster

'Wielrennen is onderdeel van de cultuur in Eritrea'

Aangepast
EPA

In Eritrea heerst een euforische stemming nu Daniël Teklehaimanot als eerste wielrenner uit het land de bolletjestrui heeft veroverd in de Tour de France. "Dit is niet alleen bijzonder voor Eritrea, maar voor heel Afrika", zegt Habtom Yohannes, journalist van Eritrese afkomst.

Teklehaimanot won gisteren de laatste bergsprint voor het Zuid-Afrikaanse team MTN-Qhubeka, dat debuteert in de Tour. Volgens Yohannes komt het succes niet uit de lucht vallen. "Wielrennen heeft een historie in ons land", zegt hij. 

"In 1937 werd hier de eerste wielerwedstrijd georganiseerd door de Italiaanse kolonisten", vertelt Yohannes. "Toen mochten Eritreeërs nog niet meedoen. Bij een krachtmeting tussen wielrenners uit Italië en uit Eritrea won echter een Eritreeër, tot verdriet van dictator Benito Mussolini."

De overwinning van Daniël is een soort genezingsproces voor Eritreeërs

Habtom Yohannes, journalist

Giro d'Eritrea

Tot op heden wordt in het land ieder jaar de Giro d'Eritrea georganiseerd. "Daaraan doen buitenlandse wielrenners mee", zegt Yohannes, "maar ook veel Eritreeërs. Wielrennen is onderdeel van de cultuur in Eritrea."

Het land wordt sinds 1993 geteisterd door een strenge dictatuur, waardoor een groot deel van de bevolking op de vlucht is geslagen. 

Yohannes hoopt dat de winst van Teklehaimanot meer goed nieuws betekent voor Eritrea. "De overwinning van Daniël is een soort genezingsproces voor Eritreeërs", zegt de journalist. "De blijdschap is heel intens."

STER Reclame