Tokyo 2020
Van Vleuten fietste in Italiaanse sauna: 'Dat was echt verschrikkelijk'

Ze had al het imago van 'extreme wielrenster' maar na haar trainingsstage in Italië, als voorbereiding op de Olympische Spelen, beseft Annemiek van Vleuten dat iedereen haar nu écht dat stempel zal geven.

Om de omstandigheden in Tokio zoveel mogelijk na te bootsen, trainde Van Vleuten twaalf keer op de hometrainer in de sauna van haar hotel, bij een temperatuur van 38 graden Celsius en een luchtvochtigheid van boven de 75 procent.

"Ik creëerde mijn eigen klimaatkamer", vertelt Van Vleuten, die vrijdag vertrekt naar Tokio. "Een beetje extreem en ook helemaal niet leuk. Ik weet waarvoor ik het doe en het geeft ook extra energie om dit soort dingen te doen. Bovendien, ik kan goed tegen de hitte, hoe heter hoe beter, maar de luchtvochtigheid in Tokio wordt echt een uitdaging."

Na haar trainingsstage in Italië is Van Vleuten helemaal opgeladen voor de Spelen. "Ik was al best goed in vorm, maar nu deed ik er nog een schepje bovenop. Ik heb zelfs samen met Tom Dumoulin getraind. Het was een simpel leven: eten, trainen en slapen."

Acclimatiseren

Om optimaal voorbereid te zijn op Tokio kwam Van Vleuten niet in actie in 'haar' Giro. "Een pijnlijke keuze, want die koers heeft een speciaal plekje in mijn hart. Maar nu heb ik echt mijn batterij op kunnen laden en was ik niet bezig met de druk van een klassement. Na een koers voel je je toch altijd als zo'n leeglopende ballon."

Van Vleuten verkende in 2019 al eens het olympische parcours en is blij dat de rensters in Tokio toch af en toe van hun hotelkamer mogen om buiten te trainen. "Dat is echt een grote opluchting, want het is belangrijk om te wennen aan het klimaat. Je moet acclimatiseren en dat kan niet op je hotelkamer."

In 2020 maakte de NOS een overzicht van alle grote wedstrijden die Van Vleuten won sinds de olympische wegwedstrijd in Rio.

Van Vleuten rijgt grote zeges aaneen sinds Spelen van 2016

In tegenstelling tot de Spelen in Rio de Janeiro, waar Van Vleuten dramatisch ten val kwam, is ze in Tokio favoriet voor de medailles. Zowel op de weg als in de tijdrit. Al ziet ze dat zelf anders. "Mijn kansen zijn groter op de tijdrit. Ik denk dat het voor mij persoonlijk beter was geweest om de wegwedstrijd van de mannen te rijden."

Samen met Anna van der Breggen, Marianne Vos en Demi Vollering vormt Van Vleuten de Nederlandse ploeg. "Ik ben supertrots om met die kanjers aan de start te staan."

Prijzenkast

De prijzenkast van Van Vleuten vulde zich na Rio - waar ze toen naartoe ging als ondersteuning van Van der Breggen - razendsnel, maar olympisch eremetaal ontbreekt nog. "Het zou echt heel tof zijn en ik weet dat ik alles heb gedaan om me optimaal voor te bereiden. Met dat vertrouwen ga ik naar Tokio."

Annemiek van Vleuten vertelt over de periode na Rio en geeft antwoord op de vraag of ze 'revanche' wil voor de Spelen van 2016.

Valpartij Rio inspireerde Van Vleuten: 'Heeft me veel mooie dingen gebracht'

Uiteraard gaat het in aanloop naar de Spelen ook over de vraag of Van Vleuten 'revanche' wil voor Rio. "Nee, dat kan alleen als ik het parcours in Rio nog een keer mag rijden. Tokio is een totaal andere wedstrijd en het zijn andere Spelen. Maar, Rio heeft me zeker geïnspireerd en het heeft een speciale plek in mijn hart."

"Ik heb mijn valpartij in Rio kunnen omzetten naar iets positiefs. Als ik me ergens op focus ben ik blijkbaar tot veel meer in staat dan ik ooit had durven dromen. Sindsdien win ik bijvoorbeeld ook wedstrijden bergop. Het heeft me ontzettend veel mooie dingen gebracht."

STER reclame