Marc Delissen
NOS SportAangepast

Delissen: onderling wantrouwen nekte zwemploeg

Een evaluatiecommissie was hard in haar oordeel over het optreden van de Nederlandse zwemploeg op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Commissievoorzitter Marc Delissen noemt het onderlinge wantrouwen in de equipe als belangrijke reden voor de tegenvallende prestaties.

"Er waren omstandigheden die zorgden voor een gevoel van onveiligheid", aldus Delissen in een interview met NOS Langs de Lijn. "Onveiligheid in de zin van dat je niet het gevoel had dat je bij een coach terechtkon als er slecht werd getraind of als de resultaten slecht waren. Mensen vertrouwden elkaar niet meer of wantrouwden elkaar zelfs."

'Opstappen Alberda kostte energie'

Nederland veroverde in Rio geen enkele medaille in het zwembad. De evaluatiecommissie, verder bestaande uit oud-topzwemmers Maarten van der Weijden, Hinkelien Schreuder, Madelon Baans, oud-topschaatser Beorn Nijenhuis en Hans van Goor en Jan Kossen namens de KNZB, had als opdracht een verklaring te vinden voor dat collectieve falen. Daarvoor sprak de commissie uitvoerig met betrokkenen. Bovendien vulden alle zwemmers een vragenlijst in.

Ranomi Kromowidjojo

Het opstappen van Joop Alberda als technisch directeur van de zwembond was een voorname bron van onrust. De aanloop naar het vertrek leidde volgens het rapport tot een domino-effect en kostte zwemmers en coaches veel energie. De onderlinge ruzies, groepjesvorming en onrust hielden aan in Rio.

'Positieve gevoel ontbrak'

"Het positieve gevoel waaraan zwemmers behoefte hebben, ontbrak," gaat Delissen verder. "Daardoor werd er steeds moeilijker gecommuniceerd. De sociale omstandigheden vormen een belangrijke oorzaak voor de slechte resultaten in Rio."

Een van de belangrijkste aanbevelingen die Delissen en zijn commissieleden doen, is het toevoegen van een sportpsycholoog. "In het verleden is dat op incidentele basis gebeurd, maar je ontkomt er niet meer aan", aldus Delissen. "Mede gezien de gebeurtenissen van het afgelopen jaar en ook kijkend naar toekomst. Een sportpsycholoog moet zich er structureel mee gaan bemoeien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl