NOS Sport

Olympiërs gehuldigd in Amsterdam: heel gaaf!

Bij de Amsterdam RAI heeft het Nederlandse publiek de olympiërs gehuldigd. Na de landing op Schiphol gingen de sporters direct door naar het podium waar vrienden, familie en fans hun op stonden te wachten. Er vloeiden tranen, er werd veel geknuffeld en bovenal was er veel respect voor de prestaties van de Nederlanders.

"Dit is gaaf, heel gaaf! Het is ook wel een beetje de afsluiter en dat is gewoon heel mooi", vertelt Dafne Schippers, winnaar van olympisch zilver op de 200 meter. Na haar tweede plaats baalde de atlete nog flink, inmiddels is dat gevoel wat gezakt. In de terugvlucht naar huis werd er zelfs een beetje gefeest.

"Een beetje, want de volgende wedstrijden komen er weer aan. Ik ga gewoon weer door, pas daarna kan ik even genieten van een vakantie", zegt Schippers vanaf het podium.

Schippers heeft 'een beetje gefeest'

Ook tijdrijder Tom Dumoulin toonde zijn zilveren medaille aan het Nederlandse publiek. Hij was al een week thuis waar hij de Olympische Spelen op televisie volgde. "Maar mijn vriendin had me natuurlijk ook niet veel gezien de afgelopen maanden. Dus op een gegeven moment zette zij de televisie af en nam ze me mee naar de stad voor een kop koffie."

Toch kreeg Dumoulin de belangrijkste Nederlandse prestaties mee. "Het staat ver van mijn eigen sport en interesses af, maar voor Sanne Wevers stond ik toch wel te juichen op de bank. Dat vond ik heel speciaal om te zien."

Dumoulin stond thuis te juichen op de bank voor Sanne Wevers

Turner Epke Zonderland zag vanaf een afstand hoe de medaillewinnaars vooraan de aandacht kregen. "Je weet dat je geen medaille hebt, dus dan wil je ook zeker niet daar gaan staan. Maar het is natuurlijk leuk dat zij in het zonnetje worden gezet en wij hun kunnen aanmoedigen."

Het gaat weer goed met Zonderland na zijn val van de rekstok in de olympische finale. "Toen ik viel was ik zelf ook even bang dat mijn rug een te harde tik had gehad. Hij is wel wat stijf, maar verder ben ik in orde. Zo meteen lekker naar huis en mijn eigen leven weer oppakken."

Zonderland geniet, ook al staat hij achteraan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl