NOS Sport

Zesde goud op rij voor basketbalsters VS

De Amerikaanse basketbalsters hebben al voor de achtste keer olympisch goud veroverd. De negenvoudig wereldkampioen overklaste Spanje in een reprise van de laatste WK-finale (77-64) met 101-72.

De gouden reeks van Amerika startte in 1984 en werd alleen onderbroken in 1992 (brons). De Spaanse dames pakten voor de eerste keer een olympische medaille.

In het eerste kwart kwam Spanje er nog genadig af (21-17), maar daarna liep de score snel op. Topscorers met zeventien punten waren Lindsay Whalen en Diana Taurasi, die al voor de vierde keer tot het gouden team behoorde. Ook Tamika Catchings en Sue Bird waren er in 2004 in Athene al bij.

Brons naar Servië

Het brons ging in Rio naar Servië. De Europees kampioen won met 70-63 van Frankrijk in een herhaling van de EK- finale van 2015, waarin Servië met 76-68 aan het langste eind trok.

Na een sterk begin van Servië, dat een gat van maximaal elf punten sloeg, kwam Frankrijk terug en kort voor het einde van het tweede kwart leidde de winnaar van het zilver van 2012 voor het eerst: 27-25.

Na een 27-27 ruststand hielden de Françaises even stand, maar Servië sloot het derde kwart af met een 55-42 marge en kende daarna amper problemen. De Servische Jelena Milovanovic en de Française Endy Miyam waren met ieder achttien punten de trefzekerste speelsters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl