NOS Sport

Oogink viert olympisch debuut met overtuigende overwinning

Reshmie Oogink heeft haar debuut op de Olympische Spelen bekroond met een overtuigende overwinning. In de achtste finale kon de Cambodjaanse opponent, Sorn Seavmey, geen vuist maken: 7-1.

In de eerste ronde maakte Oogink meteen het openingspunt met een rake trap op het pantser: 1-0. Ze kreeg ook een waarschuwing voor passiviteit, maar hoefde geen enkel tegenpunt te incasseren.

Ook in de tweede ronde kwam Oogink tot scoren, ditmaal plantte ze haar vuist vol op het Cambodjaanse pantser. In de derde en laatste periode ging Oogink opnieuw goed van start: met een mooie draaiende trap (3 punten) vergrootte ze haar voorsprong naar 5-0. Direct daarna kwam er weer een vuist overheen: 6-0.

In het restant kwam de Nederlandse geen moment in de problemen: zowel Seavmey als Oogink pakte nog een strafje, waarmee de eindstand werd beslist op 7-1. Om 20.00 uur vecht Oogink in de kwartfinale tegen de Amerikaanse Jackie Galloway.

Van gesponsord 'tandartsenbitje' naar eremetaal

In 2008 en 2012 miste Oogink de Spelen nipt. Op WK's won ze nog nooit eremetaal, in mei pakte ze brons op de EK en ook werd ze meerdere keren Nederlands kampioen. Daarnaast schreef Oogink diverse grote toernooien op haar naam.

Als 5-jarig meisje begon Oogink met het taekwondo. Vechtsporten werden haar met de paplepel ingegoten: haar vader heeft een sportschool, waar hij zijn jonge dochter dagelijks mee naartoe nam, en haar moeder heeft een zwarte band in het judo.

De weg naar de Spelen was een moeizame voor Oogink. In 2013 eindigde de samenwerking tussen de taekwondobond en het NOC*NSF. Sindsdien geniet ze geen A-status bij het NOC*NSF. Qua trainingsfaciliteiten en sponsoren is ze op zichzelf aangewezen. Dankzij vele kleine giften kan ze het beoefenen van de sport bekostigen.

Het bitje waar ze mee speelt, wordt gesponsord door de tandarts en de lokale kruidenier helpt haar met het bekostigen van trainingen. Broer Michael Oogink is haar coach.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl