NOS Sport

Springruiters stellen teleur in landenwedstrijd

  • EPA
    Maikel van der Vleuten
  • ANP
    Jeroen Dubbeldam in actie
  • ANP
    Harrie Smolders in actie

De Nederlandse springruiters hebben op de Olympische Spelen matig gepresteerd in de landenwedstrijd. Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten, Harrie Smolders en Jur Vrieling eindigden als zevende.

Vrieling kwam niet in actie omdat hij zich had teruggetrokken (eerder in het toernooi had zijn paard Zirocco Blue twee weigeringen) en daarom miste Nederland een resultaat om weg te strepen; de drie beste resultaten zijn geldig.

Matig

Dubbeldam, die na afloop toegaf een verkeerde keuze gemaakt te hebben, begon matig en al bij de tweede hindernis viel de balk. Bovendien bleef hij niet binnen de tijd, waardoor hij uitkwam op vijf strafpunten. Ook Van der Vleuten had één strafpunt wegens een tijdsoverschrijding.

Smolders maakte het helemaal bont en noteerde maar liefst twaalf strafpunten. Vanwege de absentie van Vrieling telde het dozijn strafpunten dus mee.

Op de Olympische Spelen van Londen veroverden de Nederlandse springruiters nog een zilveren medaille.

Podium

Het goud ging in de landenwedstrijd naar Frankrijk, de Amerikaanse springruiters wonnen zilver en de bronzen plak is voor Duitsland (verslaat Canada in een barrage).

De Fransen waren een klasse apart in de finale. Ze hadden met één strafpunt de laatste ronde bereikt. Kevin Staut bleef foutloos en Philippe Rozier en Roger Yves Bost incasseerden één strafpunt voor het overschrijden van de tijd. Penelope Leprevost hoefde daarna niet eens meer in actie te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl