Jeroen Dubbeldam bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
NOS Sport

Foutloze springruiters op medaillekoers in landenwedstrijd

De Nederlandse springruiters gaan na de eerste dag van de olympische landenwedstrijd aan de leiding. Drie van de vier combinaties van de equipe van bondscoach Rob Ehrens bleven foutloos, waardoor de mislukte rit van Jur Vrieling geen gevolgen had. De beste drie resultaten tellen.

Jeroen Dubbeldam zette de springruiters op het juiste spoor met een foutloze rondgang. De regerend Europees en wereldkampioen maakte zondag met Zenith bij de kwalificaties voor de individuele wedstrijd nog een foutje maakte bij de waterbak, maar dit keer sprong Zenith er ruim overheen.

Van der Vleuten en Smolders

Ook Maikel van der Vleuten (Verdi) en Harrie Smolders (Emerald), die beiden ook al foutloos waren in de kwalificaties, kenden een vlekkeloze omloop, al raakte Van der Vleuten de balk op de laatste stjlsprong en kwam Smolders net met de hakken over de waterbak.

Nederland deelt de leiding met Duitsland, de Verenigde Staten en gastland Brazilië, die ook drie foutloze ritten lieten optekenen. Acht landen plaatsten zich voor de finale op woensdag.

Groot-Brittannië, de winnaar van olympisch goud vier jaar geleden in Londen, werd verrassend uitgeschakeld.

Goede zaken

Van der Vleuten en Smolders doen ook goede zaken in het individuele klassement. Met vier strafpunten heeft Dubbeldam ook nog alle kans om zich te scharen onder de beste 35 ruiters, die vrijdag aan de individuele finale mogen deelnemen.

In die individuele finale beginnen alle combinaties weer op nul.

Paard Vrieling weigert weer

Voor Jur Vrieling herhaalde de nachtmerrie van zondag zich in de landenwedstrijd. Bij de kwalificaties werd zijn paard Zirocco Blue angstig bij het naderen van een hindernis, wat resulteerde in een dubbele weigering.

Tot overmaat van ramp werd Vrieling vervolgens gediskwalificeerd voor de individuele wedstrijd na 'overmatig gebruik van de zweep'.

In de landenwedstrijd mocht Vrieling wel in actie komen, maar ook nu weigerde Zirocco Blue twee keer en werd de combinatie uit de strijd genomen. Ondanks alles mag Vrieling woensdag wel gewoon starten in de tweede manche van de landenwedstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl