Argentinië-Brazilië is Nederland-Duitsland in het kwadraat

Argentinië-Brazilië is een soort van Duitsland-Nederland in het kwadraat. In elk denkbare sport waar beide landen de degens kruisen zitten de wedstrijden bol van de spanning. Ook tijdens de Olympische Spelen staat het affiche regelmatig op het programma.

Argentinië-Brazilië is Nederland-Duitsland in het kwadraat

Zaterdagavond was het de beurt aan de basketballers van de rivaliserende landen. Voor de wedstrijd neemt Luis Scola, NBA-speler en Argentijn, het woord. Hij roept het publiek op om respectvol met elkaar om te gaan. Die oproep is nodig, want de rivaliteit gaat ver. In het tennistoernooi raakten supporters slaags bij een duel tussen de Argentijn Juan Martin Del Potro en de Portugees João Sousa, die op de steun van de Brazilianen kon rekenen.

De oproep van Scola had het niet gewenste resultaat, het publiek reageert met boe-geroep. "Nee, dat ging niet zoals ik hoopte. Precies het tegenovergestelde eigenlijk. Zuid-Amerika is een prachtige plaats, alleen soms gaan we hier over de grens. Als we dat niet doen, dan is het een schitterend evenement en een prachtige show", vertelt Scola die vindt dat ook de sporters schuld hebben aan de oververhitte wedstrijden. "De spelers doen het zelf. Met termen als op leven en dood doen we alsof het oorlog is. We geven daarmee niet het goede voorbeeld."

De editie Argentinië-Brazilië in de basketbalhal ontpopt zich tot een zinderende wedstrijd. In een kolkend stadion zijn er twee verlengingen nodig voor er een winnaar kan worden aangewezen. Uiteindelijk zijn de Argentijnen de Brazilianen de baas: 111-107. En wellicht net zo belangrijk: in het stadion blijven knokpartijen uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl