NOS Sport

Dream Team ontsnapt tegen Servië

De Amerikaanse basketballers hebben hun vierde zege geboekt in groep A van het olympisch basketbaltoernooi. Het Dream Team ging tegen Servië de hele wedstrijd aan de leiding, maar dat wil niet zeggen dat de Amerikanen een makkelijke avond hadden. Uiteindelijk werd slechts een nipte overwinning geboekt: 94-91.

Na de ruime zeges op China (119-62) en Venezuela (113-69) en de winst van woensdag op Australië (98-88) kon de ploeg van coach Mike Krzyzewski vrijdag in Rio de Janeiro serieuze weerstand verwachten van Servië. Het duel was een herhaling van de WK-finale van 2014, die door de Amerikanen overtuigend met 129-92 werd gewonnen. De Serviërs hadden voorafgaand aan de Spelen laten weten graag revanche te willen nemen.

De Servische center Miroslav Raduljica legt aan voor een vrije worp

Maar de stoere woorden van de Serviërs werden aanvankelijk niet in daden omgezet. De ploeg leek in de openingsfase zelfs rijp voor een nieuwe oorwassing. Het was eenrichtingsverkeer en aanvallend lieten de Serviërs niets zien. Nadat Miroslav Raduljica zijn eerste vrije worpen nog had gemist, zorgde Nikola Jokic vervolgens voor de eerste punten en prompt kreeg de wedstrijd een ander gezicht.

Misser Bogdanovic

Vanaf dat moment ging het gelijk op en na een 27-15 stand na het eerste kwart, 50-41 na het tweede kwart en 72-62 na het derde kwamen de Serviërs in de slotfase nog dichtbij.

Milos Teodosic verkleinde met twee vrije worpen vlak voor tijd de marge tot drie punten en daarop had Bogdan Bogdanovic de kans om met een driepunter gelijk te maken. Hij miste echter en daarmee was de wedstrijd voorbij.

Kyrie Irving

Vijf Amerikanen scoorden dubbele punten. Kyrie Irving was met 15 punten topscorer, DeAndre Jordan maakte 13 punten en Carmelo Anthony, Paul George en Kevin Durant scoorden allen 12 keer. Namens Servië was Nikola Jokic goed voor 25 punten en Raduljica en Teodosic maakten ieder 18 punten.

Met vier zeges is titelverdediger Amerika zeker van de kwartfinales. Frankrijk is zondag de laatste tegenstander in de groepsfase. De Serviërs moeten in de laatste wedstrijd tegen China nog een plek bij de laatste vier afdwingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl