Long Qingquan tilde het wereldrecord naar een nieuwe hoogte

Drie keer eigen gewicht tillen is olympisch goud waard

Long Qingquan is voor de tweede keer in zijn carrière olympisch kampioen bij het gewichtheffen geworden. De 25-jarige Chinees veroverde de titel in de klasse tot 56 kilogram. Door achtereenvolgens 137 kg (trekken) en 170 kg (stoten) omhoog te brengen, kwamen Long op een totaal van 307 kilogram, goed voor een nieuw wereldrecord.

Long veroverde in Peking op zeventienjarige leeftijd voor het eerst de olympische titel. In Rio was hij in een verwoede strijd verwikkeld met Om Yun Chol uit Noord-Korea, die vier jaar geleden in Londen olympisch goud won.

Long tilde bij het trekken 3 kilo meer omhoog dan Om Yun Chol (137 kg om 134 kg) en ook bij het stoten was de Chinees net beter met 170 kg tegen 169 kg voor Om. Daarmee tilde Long driemaal zijn eigen lichaamsgewicht.

Long Qingquan was door het dolle na zijn dubbele record en gouden medaille

Eerste goud voor Taiwan

Hsu Shu-ching bracht Taiwan zijn eerste medaille op de Spelen in Rio. De gewichthefster won met overmacht goud in de klasse tot 53 kilogram.

De 25-jarige Hsu, die in 2012 zilver in de wacht sleepte, bleef ver verwijderd van het wereldrecord dat ze vorig jaar op 233 kg bracht, maar met 212 kg was ze toch duidelijk de sterkste. Ze trok 100 kg (3 kg onder het wereldrecord van de Chinese Li Ping) en stootte 112 kg (20 kg onder haar eigen wereldrecord).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl