Carmelo Anthony (r) omzeilt de Chinese Yi Jianlian

Amerikaanse basketballers verpletteren China

De Amerikaanse basketballers hebben in de eerste groepswedstrijd van de Olympische Spelen tegenstander China met overmacht verslagen. De Amerikanen domineerden het duel van begin tot einde. De eindstand, 62- 119, sprak boekdelen: China werd overklast.

De Chinezen kwamen nog wel als eerste tot scoren, maar binnen de kortste keren veranderde het duel in een kat-en-muis-spel. Na het eerste kwart was de voorsprong twintig punten, in het tweede kwart was die marge uitgebouwd naar 59-30, in de derde vergrootten de Amerikanen de voorsprong naar 91-47, waarna in het slotakkoord de eindstand op 119-62 werd bepaald.

Amerikaanse suprematie

Al decennia domineren de Amerikanen het basketbal op de Olympische Spelen. Sinds de sport in 1936 op de olympische menukaart werd gezet, won Amerika veertien van de achttien gouden medailles. De Amerikanen raken niet verzadigd: ze wonnen hun laatste zeventien olympische wedstrijden op rij.

Dinsdag 9 augustus speelt Amerika zijn tweede groepswedstrijd. Dan is Venezuela de tegenstander.