Vladimir Morozov in 2015 bij de 100 meter vrije slag in Kazan
NOS SportAangepast

Russische zwemmers en gewichtheffers in beroep om schorsing

Twee Russische zwemmers, Vladimir Morozov en Nikita Lobintsev, hebben beroep aangetekend tegen hun uitsluiting van de Olympische Spelen. Het hof van arbitrage voor de sport (CAS) maakte vandaag bekend dat het hun protest heeft ontvangen.

De zwemmers waren geschorst door de internationale zwembond FINA omdat ze genoemd werden in het rapport van het anti-dopingonderzoek van de WADA. Ze zouden voordeel hebben gehad van het Russische staatsprogramma om dopinggebruik te verdoezelen.

Brons en zilver

Morozov en Lobintsev behaalden in Londen in 2012 nog brons op de 4x100 meter estafette. Lobintsev was ook onderdeel van de estafetteploeg die zilver won in Peking in 2008.

In Rio gold Morozov als medaillekandidaat op de 50 en 100 meter vrije slag.

Gewichtheffers

Rusland tekent ook beroep aan tegen de beslissing om het complete team van acht gewichtheffers uit te sluiten van de Olympische Spelen. Minister Vitali Moetko van Sport zei tegen de Russische televisiezender Match dat hij dit weekend nog protest laat aantekenen bij het CAS.

Het beroep kan overigens in Brazilië worden aangetekend. Het CAS heeft speciaal voor dopinggevallen een kantoor geopend in Rio de Janeiro.

'Extreem schokkend'

Gisteren sloot de internationale bond IWF de gewichtheffers uit vanwege "extreem schokkende" resultaten van het dopingonderzoek van het WADA. Volgens het IWF brachten de sporters en de Russische bond het gewichtheffen daarmee in diskrediet en was dat de reden voor de uitsluiting.

Atletiek

Het gewichtheffen is na atletiek de tweede sport waarbij de volledige Russische afvaardiging wordt uitgesloten. Overigens zijn behalve gewichtheffers van Rusland ook die van Bulgarije niet welkom op de Spelen van Rio. Die beslissing nam de IWF al in november vorig jaar.

Welke Russische teams gaan er naar de Olympische Spelen?

Sport Oordeel
Atletiek Uitgesloten, behalve verspringster Darija Klishina
Badminton Toegelaten
Boksen Nog niet bekend
Boogschieten Toegelaten
Gewichtheffen Uitgesloten
Golf Nog niet bekend
Gymnastiek Toegelaten
Handbal Toegelaten
Judo Toegelaten
Kanovaren Deels toegelaten
Moderne vijfkamp Deels toegelaten
Paardensport Toegelaten
Roeien Deels toegelaten
Schermen Toegelaten
Schieten Toegelaten
Tafeltennis Toegelaten
Taekwondo Nog niet bekend
Tennis Toegelaten
Triatlon Toegelaten
Volleybal (zaal en beach) Toegelaten
Wielrennen Deels toegelaten
Worstelen Deels toegelaten
Zeilen Deels toegelaten
Zwemmen Deels toegelaten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl