Anne Terpstra werd in 2013, 2014, 2015 en 2016 Nederlands kampioene
NOS Wielrennen

MTB'ster Terpstra 'heel, heel, heel blij' met olympisch ticket

Twee jaar lang was Anne Terpstra bezig met de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, maar ergens halverwege dit seizoen moest ze toegeven dat het waarschijnlijk niet ging lukken. "Het was niet realistisch dat ik me zou kwalificeren."

Vanaf het moment dat de 25-jarige mountainbikester dat had toegegeven aan zichzelf, ging het juist beter. "Ineens reed ik weer goed. Blijkbaar geldt bij mij: hoe meer ontspannen ik ben, hoe beter het gaat. Wat dat betreft was dit de perfecte voorbereiding."

Terpstra had in mei bij het EK in het Zweedse Husqvarna met de elfde plaats net niet voldaan de kwalificatie-eis. Donderdag maakte de internationale wielrenunie UCI echter bekend dat de op de achtste plaats geëindigde Russin Jekaterina Anosjina op doping is betrapt.

Daardoor schoof Terpstra door naar de tiende plaats en voldeed ze aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF.

"Ik barstte in huilen uit toen ik het nieuws hoorde", vertelde Terpstra. "Toen vroeg ik of het echt waar was en nu ben ik alleen maar heel, heel, heel erg blij. Hier had ik absoluut geen rekening mee gehouden."

Parcours en warmte

Ondanks de late kwalificatie verwacht Terpstra dat ze genoeg tijd heeft om zich voor te bereiden op de olympische wedstrijd. "Om de warmte in Rio maak ik me niet zo druk, daar houd ik eigenlijk wel van. Ik ben vooral benieuwd naar het parcours."

Betekent dat dan ook een medaille? "Daar heb ik nog niet over nagedacht. Ik wil er in ieder geval alles uithalen, geen fouten maken en doen wat ik wil doen. Dan kan ik tevreden zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl