Tienkamper Eelco Sintnicolaas
NOS Sport

Meerkampers zien EK als test en feestje op weg naar Rio

Ze zitten allebei vol vragen. De aanloop naar de olympische sportzomer ging voor de meerkampers Eelco Sintnicolaas en Nadine Broersen over forse fysieke hobbels. Woensdag beginnen de Europese kampioenschappen voor eigen publiek in Amsterdam. Daar moet blijken of ze op schema liggen voor Rio.

Gezien hun topscores op de slopende discipline in het verleden behoren ze in het Olympisch Stadion tot de medaillekandidaten, maar na alle tegenslag in de voorbije maanden hangen er toch enige vraagtekens rond hun optreden. Niet alleen moet bij de EK blijken of Sintnicolaas en Broersen nog aanspraak kunnen maken op het eremetaal, bovenal moet blijken over beiden op koers liggen om over een maand bij de Olympische Spelen werkelijk te pieken.

'Geen tienkamp volledig afgewerkt'

Sintnicolaas, die op de openingsdag met zijn talentvolle trainingsmaat Pieter Braun aan de tienkamp begint, heeft een Europese indoortitel (2013) en een zilveren EK-medaille (2010) achter zijn naam staan. Bij de vorige EK, twee jaar geleden in Zürich, eindigde hij als vierde. Normaal gesproken zou hij in Amsterdam favoriet voor de titel zijn, zeker omdat een aantal Europese toppers heeft besloten de EK te laten schieten met het oog op Rio.

Maar niet is zeker voor Sintnicolaas. "Ik heb sinds Götzis vorig jaar mei geen tienkamp meer volledig afgewerkt", geeft hij zijn twijfels weer.

Pijnstillers

Bij de WK in Peking vorig jaar raakte hij geblesseerd aan de rechterenkel. Een operatie dit jaar moest redding brengen, maar helemaal pijnvrij is hij nog niet. Hij start in Amsterdam met pijnstillers. Bij de afzet ondervindt hij nog een pijnlijke reactie in de tenen. "Twee weken geleden heb ik de knoop definitief doorgehakt om mee te doen. Ik wil een medaille, maar voel geen druk"', zegt de atleet aan de vooravond van het toernooi.

"Ik heb de laatste twee weken goede stappen gemaakt, maar ik heb geen idee hoe ik ervoor sta. Een EK in eigen land is echter een kans die je maar een keer krijgt", zegt Sintnicolaas. "Het is een grote test richting Rio", vult zijn trainer Vince de Lange aan.

Sintnicolaas: "Ik wil graag een medaille, maar een hoofddoel is het niet. Dat er maar vijf weken tussen de EK en de Olympische Spelen zit, is geen probleem. Ik genoeg ervaring, alleen was de voorbereiding anders dan anders."

Nadine Broersen blikt vooruit naar EK

Ook Broersen kende de afgelopen maanden blessureleed. Na de WK in Peking vorig jaar, waar ze met de vierde plaats goed presteerde, kreeg de wereldkampioene indoor van 2014 in de winter last van een knie. Het herstel kostte veel tijd. Broersen liep een trainingsachterstand op. Onlangs speelde ook weer een oude enkelbandblessure op. "Daardoor is het de vraag hoe het allemaal gaat lopen", kijkt haar trainer Ronald Vetter vooruit naar de EK.

Gebrek aan wedstrijdritme

Volgens Vetter heeft zijn pupil de trainingsachterstand voor een groot deel ingelopen. "Ze zal met het oog op de Olympische Spelen en het gebrek aan wedstrijdritme nog niet in topvorm zijn. Dit is een meerkamp om ritme op te doen en aan het zelfvertrouwen te werken."

Broersen, twee jaar geleden op de EK goed voor zilver, denkt dat ze aardig op weg is richting topvorm. "Ik heb het de afgelopen maanden heel moeilijk gehad", zegt ze over de blessureperiode. "Ik denk dat ik nu een maand echt fit ben. De dingen gaan eindelijk weer normaal, zonder dat ik erbij hoef na te denken. Ik loop goede tijden en dan weet je dat je kan knallen op de EK. Ik sta er best goed voor. Het wordt een feestje in Amsterdam."

Dat hoopt Anouk Vetter ook. Zij zou de meerkamp op de EK laten schieten, maar omdat de zevenkamp in mei in Götzis tegenviel door een enkelblessure start ze deze week alsnog in Amsterdam. "Deze wedstrijd is om zelfvertrouwen te krijgen. Ik hoop op een plaats in de top-5."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl