De Russische atlete Joelia Stepanova speelde een belangrijke rol in de Duitse documentaire waarin het dopinggebruik in de Russische atletieksport uit de doeken werd gedaan
NOS SportAangepast

Klokkenluidster Stepanova neemt deel aan EK atletiek

Klokkenluidster Joelia Stepanova neemt komende week deel aan de Europese atletiekkampioenschappen in Amsterdam. De internationale atletiekfederatie IAAF heeft de Russische middenafstandsspecialiste toestemming gegeven onder neutrale vlag aan internationale wedstrijden mee te doen. Door dit besluit kan ze ook deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio.

De organisatoren van de EK atletiek lieten weten dat Stepanova in Amsterdam uitkomt op de 800 meter. De eerste ronde voor de vrouwen op die afstand staat woensdagavond om 18.25 uur gepland.

Duitse documentaire

Stepanova (29) speelde een belangrijke rol in de Duitse documentaire die vorig jaar het systematisch dopegebruik binnen de Russische atletieksport blootlegde. Daarna werkte ze ook mee aan het onderzoek van het wereldantidopingagentschap WADA naar de dopingmisstanden in Rusland.

De IAAF besloot naar aanleiding van het WADA-rapport de Russische atleten van wedstrijden uit te sluiten, maar zette onlangs de deur op een kier voor Russische atleten die kunnen aantonen dat ze de afgelopen jaren niet vielen onder het besmette Russische dopingregime.

IAAF-voorzitter Sebastian Coe gaf op 17 juni in Wenen aan dat ook voor Stepanova een uitzondering zou worden gemaakt, omdat zij een belangrijke rol heeft gespeeld in de strijd tegen doping in de atletieksport.

Tachtig Russen

Inmiddels hebben tachtig Russische atleten bij de IAAF een verzoek ingediend om toegelaten te worden tot internationale wedstrijden. Zij claimen aan alle voorwaarden voor een uitzonderingspositie te voldoen. De IAAF bekijkt elke aanvraag afzonderlijk.

Volgens woordvoerster Ellen van Langen van de EK-organisatie in Amsterdam, tevens bestuurslid van de Atletiekunie, zal Stepanova bij de EK de enige atlete uit Rusland zijn. "Er zijn veel Russen die een verzoek bij de IAAF hebben neergelegd om aan wedstrijden te kunnen deelnemen, maar ik denk dat de tijd te kort is. Stepanova zal in Amsterdam de enige zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl