Een tram van HTM Richard Mulder

Omdat HTM last heeft van de effecten van de coronapandemie past het bedrijf de dienstregeling voor de RandstadRail en bus aan. 'HTM wil haar reizigers namelijk een betrouwbare dienstregeling blijven bieden', legt een woordvoerster uit.

'Het gaat niet specifiek om ziekteverzuim', benadrukt de woordvoerster. 'Het gaat echt om de effecten van de coronapandemie. Uiteraard heb je ziekteverzuim, maar daarnaast heb je mensen die zich moeten laten testen omdat ze verkoudheidsklachten hebben - en dan moet je een paar dagen wachten op de uitslag - en er zijn mensen de in quarantaine moeten vanwege een coronabesmetting in hun omgeving. Dat heeft ertoe geleid dat wij onze dienstregeling moeten aanpassen'

Voor alle buslijnen geldt dat vanaf maandag 19 oktober de extra ritten tijdens de spitstijden komen te vervallen en dat spitsbus 29 niet rijdt. De frequentie van de meeste buslijnen wordt overdag verlaagd. Op buslijn 28 worden aardgasbussen ingezet in plaats van de elektrische bus.

RandstadRail

De wijzigingen bij de RandstadRail gaan donderdag 22 oktober in. Vanaf dan zal tram 34, die rijdt tussen De Savornin Lohmanlaan en Lansingerland Zoetermeer, komen te vervallen en zullen tram 3 en 4 ieder zes keer per uur rijden. Op het traject van tram 19 gaat HTM R-Net-trams inzetten in plaats van de RandstadRailtrams. Daarmee beschikt HTM over voldoende trambestuurders die RandstadRail kunnen rijden.

Ook de RET gaat de dienstregeling aanpassen. In de spits zullen er minder metro's tussen Rotterdam en Den Haag gaan rijden. 'Op de meeste lijnen zal eens in de tien minuten een metro rijden, en op sommige trajecten vaker omdat daar lijnen samenvallen', legt een woordvoerder uit.

Het aantal besmettingen in Nederland is de laatste weken erg gestegen. In de regio's Haaglanden en Hollands Midden is de situatie volgens het RIVM ernstig. Kijk hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente. Wil je meer cijfers? Kijk dan op ons coronadashboard.

Beluister dit fragment op Soundcloud