Dit is een nieuwsbericht van
Omroep West

Prognose: PVV of VVD wordt grootste partij in Zuid-Holland na verkiezingen

PVV en VVD lijken tijdens de Provinciale Statenverkiezingen - over precies een maand - de grootste politieke partijen van Zuid-Holland te worden. Dat blijkt uit een prognose van Motivaction in opdracht van Omroep West.

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Volgens het onderzoek komt PVV uit tussen de 10,1 en 15,3 procent van de stemmen. Door de omvang van de steekproef wordt er een bandbreedte genoemd waarbinnen de uitslag van die partij op dit moment lijkt uit te komen. VVD ligt op dit moment op koers om de tweede partij in de Provinciale Staten te worden met 9,5 à 14,5 procent van de stemmen.

Er is maar één andere partij die een kans lijkt te hebben de grootste partij te worden: BoerBurgerBeweging (BBB) heeft namelijk een maximale prognose van 11,1 procent van de stemmen (gemiddeld 8,9 procent; minimaal 6,7 procent). Die 11,1 procent is hoger 'dan de onderkant van de voorspellingen' van PVV (10,1 procent) en VVD (9,5 procent).

Scroll door onderstaande graphic heen voor het volledige overzicht in Zuid-Holland. In het oranje zie je het minimale percentage per partij, in het blauw de gemiddelde score en in het groen de maximale uitkomst:

  • Omroep West
  • Omroep West
  • Omroep West
  • Omroep West

De grote winnaar van de vorige Provinciale Staten, Forum voor Democratie, lijkt nu de grote verliezer te worden. In 2019 was de partij goed voor elf van de 55 zetels. Nu ziet het ernaar uit dat de partij tussen de 1,4 en 3,6 procent van de stemmen krijgt. CDA keldert naar de tiende plek met 5,1 procent.

De prognose zou anders zijn als GroenLinks en PvdA er voor hadden gekozen om samen één lijst te voeren. In dat geval zouden de twee partijen samen uit kunnen komen op ongeveer 14 procent van de stemmen.

Met nog een maand te gaan tot de verkiezingen kan er nog veel veranderen, benadrukt onderzoeksbureau Motivaction. Ook omdat veel kiezers nog niet weten op wie ze gaan stemmen. In het onderzoek is aan de mensen die vier jaar geleden hebben gestemd, gevraagd wanneer zij hun keuze hebben gemaakt. Bijna de helft (47 procent) gaf aan in de laatste maand voor de verkiezingen hun beslissing te hebben genomen, waarbij 21 procent dit de dag voor of de dag van de verkiezingen pas deed.

'Minder dan helft van mensen naar stembus'

In het onderzoek is ook gekeken naar de verwachte opkomst bij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten. Motivaction heeft hiervoor de antwoorden in het onderzoek gekoppeld aan de opkomst van de voorgaande verkiezingen. Op basis hiervan is de verwachting dat de opkomst iets lager zal liggen dan bij de vorige verkiezingen. Ook voor de opkomst houden de onderzoekers een marge aan waarbinnen zij denken dat de opkomst zal liggen.

Ze gaan er vanuit dat minder dan de helft van de kiezers (49 procent) echt zal gaan stemmen op een van de kandidaten voor het provinciebestuur van Zuid-Holland. De maximale opkomst ligt volgens de onderzoekers op 52 procent, net iets onder de opkomst van vier jaar geleden. In 2019 ging in Zuid-Holland 54 procent van de kiezers naar de stembus.

Deel artikel: