Mensen met hartfalen minder snel naar ziekenhuis dankzij speciale doos
Het LUMC in Leiden heeft samen met huisartsen en zorgorganisatie Marente een methode ontwikkeld waardoor mensen met hartfalen minder vaak naar het ziekenhuis hoeven. In een speciale doos zit allerlei meetapparatuur die gekoppeld kan worden aan een app. Patiënten kunnen dan thuis hun gezondheid in de gaten houden. Het gaat nu nog om een experiment dat een jaar duurt.
In de doos zit onder meer een weegschaal en een bloeddrukmeter. 'Die kunnen dus gekoppeld worden aan een app op de mobiele telefoon of een tablet', zegt cardioloog Kirsten Kortekaas van het LUMC. Zo'n vijftig patiënten uit Leiden en Katwijk kunnen meedoen aan het experiment.
Als de patiënt dan thuis op de weegschaal gaat staan, floept het resultaat direct op in het dossier van die patiënt in het ziekenhuis en bij de huisarts. Kortekaas: 'We hopen dat op die manier mensen minder vaak naar een specialist hoeven, maar gewoon thuis hun gezondheid in de gaten kunnen houden.'
Digitaal vaardig
Het staat of valt wel met het op de juiste manier gebruiken van de apparatuur. De Hartfalen Box is niet de eerste die het LUMCmaakt, en de ervaring leert volgens het ziekenhuis dat het mensen over het algemeen goed afgaat. 'Ook bij ouderen', zegt de cardioloog. 'En als het moeilijk wordt, zie je toch vaak dat kinderen even bijspringen.'
De meetgegevens komen dus terecht bij de behandelende cardioloog en bij de huisarts. Die kan 'ingrijpen' als er iets niet klopt of dreigt fout te gaan. Daar komt ook zorgorganisatie Marente om de hoek kijken. Die heeft een gespecialiseerde hartfalenverpleegkundige in dienst die even langs kan gaan om te kijken of alles goed gaat.
Twee jaar opleiding
Die verpleegkundige is in het LUMC ruim twee jaar lang opgeleid om dit werk te kunnen doen. 'Het idee voor deze box ontstond zo'n 2,5 jaar geleden', zegt Kortekaas. 'Maar er moest echt wel veel geregeld worden om alles voor elkaar te krijgen.'
Het gaat dan dus om de opleiding voor de verpleegkundige, maar ook om afspraken met huisartsen, apotheken, zorginstelling Marente zelf en verzekeraar Zorg en Zekerheid die een belangrijk deel van de proef betaalt. Een ander deel wordt betaald uit een subsidiepot.
Kwaliteit van leven
Deze manier van zorgverlening heet 'ehealth'. Het moet ervoor zorgen dat artsen het minder druk krijgen op het spreekuur, zonder dat de kwaliteit van zorg achteruit gaat. 'En het gaat ook om de kwaliteit van leven van de patiënten', vult de cardioloog aan. 'Ze hoeven dan niet meer steeds naar het ziekenhuis of naar de huisarts voor een controle.
Om te kijken of dat ook daadwerkelijk zo is wordt het project met de hartfalendoos over een jaar geëvalueerd. Dat gebeurt in het LUMC waar ze er speciaal iemand voor hebben aangenomen die op dit onderwerp gaat promoveren.
Niet voor iedereen
De doos met spullen is overigens niet geschikt voor alle patienten met hartfalen. 'Als mensen echt een heel lage bloeddruk hebben, of extreem weinig zuurstof in hun bloed, dan moeten ze wel echt gezien worden door een arts', zegt Kortekaas daarover. Maar als het gaat om relatief simpele bloeddrukcontroles of het wegen van patiënten die mogelijk vocht vasthouden, kan het wel.