Dit is een nieuwsbericht van
Omroep West

LangeLand sluit Spoedeisende Hulp drie dagen per week: 'Geen artsen meer over'

Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer sluit de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) vanaf augustus drie dagen in de week. Dat bevestigen verschillende bronnen aan Omroep West. Officiële reden voor de gedeeltelijke sluiting is een gebrek aan gekwalificeerd personeel.

De afdeling sluit vanaf 2 augustus de deuren van dinsdag 8.00 tot vrijdagmorgen 8.00 uur. Patiënten uit Zoetermeer moeten dan dus ergens anders heen als ze met spoed naar een eerste hulppost moeten. Deze sluiting duurt tot 1 oktober. De maatregel is besproken met ROAZ West, waarin de acute zorg in de regio wordt geregeld. ROAZ is akkoord met de maatregel, omdat er geen alternatief is.

Het ziekenhuis geeft als reden dat er onvoldoende gespecialiseerd personeel is om op de afdeling kwalitatief goede zorg te leveren. Er wordt gewerkt aan een plan om de kwaliteit op de langere termijn wel te kunnen garanderen.

De entree van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer

Martin Schalij, de voorzitter van het Regionaal Orgaan Acute Zorgketen West (ROAZ) noemt de sluiting ‘een groot probleem’. De situatie was volgens hem de afgelopen dagen al krap, omdat het nog maar net lukte om de roosters rond te krijgen. ‘Er zijn helaas geen artsen over’, zegt Schalij.

Waarom het ROAZ akkoord is gegaan met deze maatregel? 'Omdat er geen alternatief is', geeft Schalij eerlijk toe. Deze maandag worden de medisch managers van de SEH-afdelingen elders in de regio bijgepraat, en wordt besproken hoe patiënten opgevangen kunnen worden. Verder moeten goede afspraken gemaakt worden met de verschillende ambulancediensten voor het vervoer van patiënten naar de andere ziekenhuizen in Zuid-Holland. Volgens de voorzitter van ROAZ West valt het LangeLand Ziekenhuis niks te verwijten. 'Ze doen hun uiterste best.' Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Te weinig personeel, ziekteverzuim en vakantiedagen

Het LangeLand Ziekenhuis kampt met te weinig personeel, laat woordvoerster Jeanette Koster weten. 'En dit probleem speelt landelijk', voegt zij hieraan toe. Bovendien is er sprake van ziekteverzuim en ook vakantieverlof speelt een rol. Een eerder, onverwacht, bezoek van de inspectie zou volgens haar niet de reden zijn van de plotselinge sluiting. 'Nee, dit hebben wij zelf geregeld.'

Volgens het ziekenhuis spelen de capaciteitsproblemen al langer. 'Op een gegeven moment moet je een datum prikken waarop de SEH een aantal dagen dicht moet. Dat is dinsdag 2 augustus geworden.' De huisartsen waarmee het ziekenhuis samenwerkt en de gemeente Zoetermeer komen deze maandag met een reactie op het nieuws.

Ambulancepersoneel maakt brancard gereed

Begin deze maand heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een bezoek gebracht aan het LangeLand Ziekenhuis. Toen waren er al problemen om de roosters rond te krijgen, weet een woordvoerster.

Het inspectiebezoek heeft niet tot sluiting van de SEH geleid, benadrukt de IGJ. 'Het gaat niet over de kwaliteit van de zorg. De sluiting van de SEH hangt niet samen met het inspectiebezoek op 4 en 5 juli.' Het bezoekrapport verwacht IGJ over twee maanden openbaar te maken.

Fusie met HagaZiekenhuis

De toekomst van het LangeLand Ziekenhuis staat al lange tijd ter discussie, door de opsplitsing van de Reinier Haga Groep waar het Zoetermeerse ziekenhuis nu nog deel van uitmaakt. Omdat de financiële situatie erg slecht is, is een fusie met het Haagse HagaZiekenhuis de enige optie, zei interim-directeur Pier Eringa eerder.

In een geheim hoofdlijnenakkoord waarin het reddingsplan staat, is sprake van enkele ingrijpende maatregelen. Een daarvan is de sluiting van een volwaardige intensief-care en het opdoeken van de acute geboortezorg. De positie van de SEH leek vooralsnog gewaarborgd, vooral omdat er vrij recent een samenwerking was aangegaan met de huisartsenpost. Die samenwerking zou in de nieuwbouw zelfs worden versterkt.

Deel artikel: