Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Zeeland

LambWeston blijft friet maken in Rusland ondanks oorlog

LambWeston blijft friet produceren in Rusland. Sinds 2016 heeft het Zeeuwse bedrijf uit Kruiningen een fabriek in de stad Lipetsk. Daar gaat het bedrijf mee door, ondanks de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. LambWeston investeerde vorig jaar nog eens 145 miljoen in de grootste frietfabriek van het land, om de capaciteit in 2023 te verdubbelen.

LambWeston blijft friet produceren in Rusland

LambWeston denkt niet aan stoppen, maar houdt eventuele opgelegde sancties wel in de gaten om maatregelen te nemen. In een kort schriftelijk statement laat het Zeeuwse bedrijf weten, dat het lokale team in Rusland zich inzet om de veiligheid van medewerkers te waarborgen en klanten blijft bedienen. Lipetsk ligt zo'n 280 kilometer van de grens tussen Rusland en Oekraïne waar op dit moment zwaar gevochten wordt.

Veel grote Nederlandse bedrijven trekken zich terug uit Rusland door de uitgebroken oorlog. Olieproducent Shell liet gisteren al weten alle banden met het land te beëindigen, door de militaire agressie van Rusland tegen de Oekraïne. Volgens Shell is het ethisch niet meer te verantwoorden om geld te pompen in de Russische economie.

Financiering mede door Russische staatsbank

LambWeston startte in 2016 met de frietfabriek in Rusland, die ze samen bouwden met het Russische Belaya Dacha. Het project werd gefinancierd met eigen vermogen en via de Russiche staatsbank Sberbank.

Vorig jaar kondigde LambWeston aan de productie in de Russische fabriek te verdubbelen door nog eens 145 miljoen te investeren. LambWeston heeft daarvoor een overeenkomst ondertekend met de gouverneur van de regio Lipetsk, Igor Artamonov. Lipetsk heeft al jaren banden met de Russische president Poetin en kreeg in 2011 een hoge presidentiële onderscheiding. In 2018 gebeurde dat nogmaals toen hij de medaille in de Orde van het Vaderland kreeg.

'Liever aandacht voor lokale initiatieven'

LambWeston wil niet voor de microfoon reageren en eventueel alleen schriftelijke vragen beantwoorden. Wel laat een woordvoerder weten dat het ooit een bewuste keuze is geweest om juist in die regio te investeren. Volgens het bedrijf is het een besloten markt en hebben veel Russische boeren in de omgeving profijt van de frietfabriek. Volgens de woordvoerder schenkt LambWeston liever aandacht aan lokale initiatieven, "want daar liggen ook onze ambities".

Deel artikel: