Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Julius (6) zit comfortabel op de leraren-wc, maar een goed toilet is lang niet overal vanzelfsprekend

Praten over poepen is niet voor iedereen makkelijk. De stoelgang is een onderwerp waar mensen minder snel over praten dan rugklachten. Toch wil de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) het taboe doorbreken en vooral zeldzame darmaandoeningen bredere bekendheid geven. Donderdag startte de stichting met een landelijke campagne, waarin de 6-jarige Julius uit Zeist een prominente rol speelt.

Op het lerarentoilet van de Comeniusschool in Zeist ligt een stapel Donald Duck. Wellicht zullen de juffen en meesters er zelf ook uit lezen, maar ze zijn vooral bedoeld voor de 6-jarige Julius.

Hij maakt gebruik van de wc, omdat hij daar rustig kan zitten. En die rust heeft hij nodig, want Julius hij heeft soms wel een kwartier nodig om te poepen. Dat komt omdat hij de zeldzame ziekte van Hirschsprung heeft.

"Dat betekent dat zijn darmen gewoon niet goed functioneren waardoor hij moeite heeft om z'n ontlasting kwijt te raken", vertelt Anne Maartje, de moeder van Julius. "Zo erg soms dat het helemaal niet werkt en hij gespoeld moet worden. Hij moet in ieder geval de tijd hebben om zijn ontlasting kwijt te raken."

De 6-jarige Julius heeft langer de tijd nodig om te poepen:

Voor kinderen als Julius (6) is de school-wc vaak een ramp

Gevaarlijk

Op zijn school kan Julius dus comfortabel naar het toilet, maar dat is lang niet overal zo. Op veel plekken is geen goede of helemaal geen gelegenheid om naar de toilet te kunnen. "Als Julius te lang buikpijn houdt dan kan dat ook gevaarlijk zijn. Als hij koorts krijgt dan moet hij direct naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) en daar onderzocht worden."

Om aandacht te vragen voor goede toiletten op scholen startte de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) deze week een campagne. In de spotjes die overal te zien zijn, speelt Julius uit Zeist de hoofdrol. "Ik heb heel veel buikpijn, dus ik ga nu naar de wc", vertelt hij in één van de filmpjes. Ook zie je hem naar het ziekenhuis gaan voor onderzoek en maak je kennis met z'n familie.

Lachen om windjes laten

De Maag Lever Darm Stichting wil zeldzame darmziektes zoals die van Julius bekend maken bij een breder publiek. Het taboe om te praten over ontlasting en darmziektes moet eraf. En daar kan je het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen, vindt ook de moeder van Julius. "Bij jonge kinderen is die schaamte er nog niet. Als Julius er nu al open over is, dan gaat het gesprek daarover makkelijker. Ook de jaren daarna, want dan weten de kinderen wat er aan de hand is."

De juf van Julius legde aan de klas uit wat Hirschsprung precies is. "En we hadden een presentatie met hem gemaakt. Het zijn zesjarigen dus er werd ook gewoon gelachen als er werd gesproken over 'windjes laten'. Uiteindelijk praat je natuurlijk makkelijker over een gebroken arm dan een poepprobleem."

Helemaal uit het taboesfeer zal het onderwerp misschien niet komen, maar Anne Maartje hoopt dat darmproblemen en de gevolgen daarvan bespreekbaar worden. En dat er ook bij bedrijven of festivals aparte toiletten komen. "Het zou heel fijn zijn als die er zijn voor mensen met darmproblemen." Wellicht met een stapel Duckies binnen handbereik.

Deel artikel: