Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Archeologen vinden Romeins kanaal in Leidsche Rijn: 'Ik ging door het lint'

Tijdens archeologisch onderzoek in polder Rijnenburg is een kanaal uit de Romeinse tijd gevonden. Al jaren speculeerden archeologen over een mogelijk kanaal op deze plek. Eindelijk is daar nu het bewijs, zegt archeoloog Erik Graafstal. "Ik ging door het lint".

Het kanaal stamt uit 50 na Christus en is daarmee een van de oudste kanalen ooit in Nederland. Het Romeinse kanaal bevindt zich deels onder de Meerndijk, ten zuiden van de A12.

Bij eerder onderzoek lukte het steeds net niet om te bewijzen dat de watergang door de mens is gegraven, vertelt Graafstal. Afgelopen april werd bekend dat de oever zo scherp in het veen was gestoken, dat het wel door mensen gedaan moest zijn. Daarnaast zijn er verschillende Romeinse vondsten zoals scherven van een dakpan gevonden. Voor archeoloog Graafstal een doorbraak na meer dan 30 jaar onderzoek.

Woningbouw gaat door

Voorafgaand aan de bouw van een nieuwe woonwijk in polder Rijnenburg deed de gemeente Utrecht onderzoek om inzicht te krijgen in de omvang van archeologische resten. Voor de woningbouw in polder Rijnenburg heeft de vondst geen gevolgen, zegt Graafstal. De vondst ligt namelijk onder de Meerndijk, daar was al geen plan voor woningbouw.

Het kanaal bij Utrecht is in dezelfde periode gegraven als het Kanaal van Corbulo in Zuid-Holland. De 15 meter brede watergang verbond de toenmalige Rijn met de Hollandse IJssel. Aan het noordelijke uiteinde ervan, in de Meern, werd vorig jaar al een Romeinse militaire post ontdekt.

Inmiddels is de bijzondere opgraving al niet meer te zien. Direct nadat de archeologen het kanaal vonden, moest deze weer dicht gegooid worden.

In UVandaag vertelde Graafstal nog meer over de vondst.

Deel artikel: