Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Kopieergedrag bij rellen, burgemeester Amersfoort wil nieuwe onrust voorkomen

De Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius gaat er alles aan doen om te voorkomen dat jongeren opnieuw gaan rellen in zijn stad. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. Gisteren zag de burgemeester zich genoodzaakt om een noodbevel af te kondigen voor een deel van Amersfoort.

Volgens Bolsius is via Snapchat opnieuw een oproep gedaan om te gaan rellen in Amersfoort. Dit keer zou het om een andere locatie gaan. De burgemeester zegt dat er sprake is van kopieergedrag en houdt er rekening mee dat - net als in Utrecht - het daarom de komende dagen opnieuw onrustig kan worden in de stad.

Rellen bij De Stier

Gisteren verzamelde jeugd zich in de buurt van De Stier op de rotonde Flierbeeksingel. Volgens de burgemeester kwamen er "opeens" zo'n 200 jongeren af op de oproep tot rellen, die "een duidelijke intentie tot het ernstig verstoren van de openbare orde en veiligheid" hadden. Een journalist werd belaagd, er werd vuurwerk gegooid en er werden dreigingen geuit om een molotovcocktail te gooien en 'De Stier' in brand de steken. Voor burgemeester Bolsius was dit alles reden genoeg om iets na 21.00 uur een noodbevel af te kondigen.

De aanpak heeft effectief gewerkt, vindt de gemeente. "Het was bij en in de omgeving van de Stier redelijk snel rustig. De politie heeft één aanhouding gedaan vanwege de belaging en mishandeling van een journalist. De verdachte is ingesloten en deze zaak is in onderzoek."

Sensatiezoekers

Omdat de onrust in Amersfoort niet op zichzelf staat, heeft de gemeente de afgelopen dagen geprobeerd om te voorkomen dat mensen gehoor zouden geven aan de oproep tot rellen. Dat gebeurde onder meer via jongerenwerk en buurtvaders. Eén van die jongerenwerkers die gisteren aanwezig was, is Ibrahim El-Khalki. "We hebben met 25 vrijwilligers daar gestaan, samen met politie handhaving en buurtvaders. Ik vond het erg dat het zover moest komen. Maar aan de andere kant is het mooi dat de gemeenschap is opgestaan", zegt hij in gesprek met RTV Utrecht.

Volgens El-Khalki zijn het veelal sensatiezoekers die op de aankondigingen tot rellen afkomen. "Wij zijn ook jong geweest. Maar uiteindelijk heb je alleen jezelf ermee: hierdoor krijg je geen baan, je kunt opgepakt worden een boete krijgen."

Toen de jongerenwerker hoorde van de problemen, heeft hij een groepsapp aangemaakt en rolmodellen in Amersfoort uitgenodigd om met de jongeren te gaan praten. "Ik ben gericht gaan vragen naar mensen. Er zat een meester bij en twee bekende kickboksers. Mensen waar de jongeren tegen opkijken. Als je op een luchtige manier het gesprek begint, dat waarderen ze. Je moet de taal van de jongeren spreken. Ze duidelijk maken: je schijt niet in je eigen tuin."

Kat- en muisspel

Het is de afgelopen dagen vaker onrustig in en rondom Utrecht. Vrijdagavond waren er rellen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De dag daarop ging het mis in de Utrechtse wijk Overvecht.

Bij de rellen zijn vrijdag- en zaterdagavond 43 arrestaties verricht. In Kanaleneiland kwam een kwart van de achttien aangehouden jongeren uit de wijk zelf. Tijdens de rellen in Overvecht zouden er meer relschoppers uit de wijk zelf zijn gekomen. Het lijkt te gaan om een kat- en muisspel tussen politie en jongeren, die telkens op het laatste moment via social media afspreken om te gaan rellen.

Kopieergedrag

Volgens burgemeester Bolsius is de afgelopen week gebleken dat er sprake is van kopieergedrag als het gaat om de aankondiging van de rellen. Politie en OM zouden "intensief inzetten op de opsporing van de verspreiders". De burgemeester ziet ook een belangrijke taak weggelegd voor ouders.

De jongeren die gisteren zijn aangesproken in het gebied waar het noodbevel gold, hebben zich moeten legitimeren. "Hierdoor is bij de politie voor een groot deel bekend om welke jongeren het gaat", aldus Bolsius.

Deel artikel: