Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Kinderen tellen welke diertjes er in de sloot leven tijdens de Slootjesdagen 2022

Welke planten en dieren leven er allemaal in de sloot en hoe goed is de waterkwaliteit eigenlijk? Op die vraag krijgen deelnemers van de Slootjesdagen dit weekend antwoord. Het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) organiseert jaarlijks de Slootjesdagen voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar oud en vrijwilliger Marijke Zoetelief staat te popelen om aan de slag te gaan.

Volgens haar is de waterkwaliteit van de Utrechtse slootjes nog niet optimaal, maar al wel stukken beter dan zo'n twintig jaar geleden. Zo scoorden de slootjes in onze provincie vorig jaar nog gemiddeld een 5,9. Inmiddels is dat een 6,1. "Vroeger had je veel meer uitstoot van giftige stoffen door fabrieken. Dat kwam weer in de rivieren en slootjes terecht. Boeren hadden ook nog andere regels. Het gaat dus beter. Maar nog niet op alle plekken. Daar komt ook nog bij dat de Amerikaanse rivierkreeft schade aanricht bij bijvoorbeeld de Molenpolder en Haarrijnseplas."

Tijdens de Slootjesdagen worden alle gevonden diertjes nauwkeurig geteld en ingevuld op een speciale website. De informatie gaat naar het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en de Wageningen Universiteit en waterschappen. Wetenschappers krijgen zo een beter beeld van het leven in de slootjes. Mocht de waterkwaliteit slecht zijn, dan kunnen er maatregelen genomen worden.

"Het is een soort citizen science. Iedereen kan eraan mee doen. Maar we gaan eerst bekijken wat wat is, en als de kinderen dat hebben aangekruist op hun eigen zoekkaart, voeren we het in. Je kunt het vergelijken met de tuinvogeltelling en bijentelling. Het is heel erg leuk."

Ook meezoeken naar waterdiertjes? Aanmelden kan via de website van IVN.

Deel artikel: