Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

IJsselstein staat vol fruitbomen en dit is wat het stadje daaraan heeft

Het is buiten genieten geblazen voor de liefhebbers van bloesem. Helemaal in IJsselstein, de fruithoofdstad van Europa met in de openbare ruimte meer dan tweeduizend fruitbomen. Onderzoekers hebben er metingen gedaan naar wat de bomen opleveren. En dat is meer dan alleen een mooi plaatje.

IJsselstein staat vol fruitbomen en dit is wat het stadje daaraan heeft

"Mooi, hè?" Het is de retorische vraag die voorbijgangers voortdurend aan je stellen, wanneer je met een camera de fruitbomen in IJsselstein vastlegt. Tussen de inmiddels veelal groene appel- en perenbomen is één boom volledig gevuld met witte bloesem. Doordat hier zo veel verschillende soorten door elkaar staan, bloeien ze om beurten.

"Het is zo uniek en mooi, zeker in het voorjaar. Het geeft iets fris, iets vrolijks", zegt een vrouw die dagelijks een rondje maakt door de boomgaard met haar honden. Een ander: "Ieder jaar genieten we weer van de bloesem die eraan komt; alles wordt groen. Ik vind het geweldig!" Wat veel mensen alleen niet weten is dat deze bomen méér opleveren dan een fotogenieke plek.

"De knop van appelbloesem is altijd roze", laat Carin Laarman zien. "Als die opengaat, wordt-ie steeds witter." Ze is als fruitbomenkenner verbonden aan Klimaatneutraal IJsselstein, de organisatie die de metingen liet uitvoeren. Vol passie vertelt ze over hoe bijzonder de IJsselsteinse collectie is. "Hij is binnen de bebouwde kom. Je kunt hier gewoon doorheen lopen."

De diverse soorten appelbomen in IJsselstein bloeien om beurten

Appels plukken

Laarman benadrukt dat de bomen belangrijk zijn voor IJsselstein, ook wat betreft recreatie en ontspanning. "We hebben dat de afgelopen twee jaar nog sterker gemerkt. Mensen zijn meer gaan wandelen en zien meer de waarde van het groen. Wie iedere dag naar buiten gaat en wandelt door het groen, voelt zich blijer. Dat is belangrijk om te beseffen."

Door het hoge gras loopt ze in ferme pas naar een "vroege appel", ofwel een reeds uitgebloeide boom. Ze wijst naar een groen steeltje, lijkend op een kappertje. "Je ziet nog de restanten van de meeldraden, maar je ziet ook al de appeltjes komen. Als je hier in augustus of september komt, hangen er appels aan de boom." Zijn die eenmaal rijp, mag iedereen ze overigens plukken.

Deel artikel: