Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Koudwaterzwemmen populair: 'Je maakt gelukshormonen aan'

"Je voelt je vanbinnen juist heel erg warm", vertelt Ariane de Nooijer vanuit het koude water van de Maarsseveense Plassen. "De eerste keer vond ik dat heel raar, hoe kan dat nou?" Maar inmiddels zijn zij en haar zwemmaatje Monique Stoel verslaafd aan de kick.

Elke week nemen ze een duik in de Maarssenveense Plassen en ze zijn niet de enige. De eigenaar van zwemanalyse.nl merkt een flinke toename van het aantal deelnemers. "Door corona waren de sportscholen en zwembaden tijdelijk dicht", legt Claudia Broeke uit. "Daardoor werd buitensporten het alternatief."

Wennen in de herfst

Voor Monique was dat ook de aanleiding om er mee te beginnen. "Ik wilde het al heel lang", legt ze uit. "Door corona kon je niet zoveel, dus toen ben ik begonnen." Ze startte in de herfst, waardoor ze langzaam kon wennen aan het steeds kouder wordende water. "Het is nu 5 graden."

Dat je bij koudwaterzwemmen rustig moet opbouwen weet Ariane uit eigen ervaring. "Ik ben de eerste keer te lang in het water gebleven. Het was toen ook februari", vertelt ze. "Toen duurde het een hele dag voor ik weer was bijgekomen."

Tips

Om die reden geeft zwemanalyse.nl veel tips om veilig te kunnen zwemmen. "Zorg dat je opgewarmd de plas in gaat, door bijvoorbeeld lopend of op de fiets te gaan", legt Claudia uit. "Blijf dicht bij de kant, ga niet direct de plas over zwemmen en gebruik een zwemboei, zodat je zichtbaar bent en iets hebt om op te leunen als je kramp krijgt."

Toch is de belangrijkste tip: ga niet alleen. "Dat is gezelliger en veiliger", legt Claudia uit. "We hebben per provincie een appgroep waar mensen met elkaar kunnen afspreken om samen te zwemmen."

Na het zwemmen voelen Monique en Ariane zich geweldig. "Je hoofd is helder en je maakt gelukshormonen aan, waardoor je er weer lekker tegenaan kan", vertelt Monique. "Je kachel gaat aan en dat is heerlijk."

Maar of het nu ook gezond is, dat is nog de vraag. "Er zjn een heleboel claims dat het fantastisch is voor je immuunsysteem en dat je nooit meer ziek wordt", legt Claudia uit. "Daar is geen overtuigend bewijs voor, maar mensen komen wel heel blij uit het water."

Deel artikel: