Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Utrechtse gemeenteraad botst met wethouder over dakkapellen

Een groot deel van de Utrechtse raad is niet gelukkig met het beleid rond dakkapellen en dakopbouwen in de stad. Dat bleek uit een debat gisteravond in een raadscommissie. Partijen als de VVD, GroenLinks en PvdA vragen zich af of afwijzingen van bouwaanvragen wel terecht zijn.

Eerder besteedde RTV Utrecht uitgebreid aandacht aan de frustratie van bewoners van de stad, die hun huis wilde vergroten maar de gemeente tegen zich vonden. De bewoners omschrijven de situatie als een bureaucratische hel. Deze bewoners wisten ook Utrechtse politici te bereiken en vertelden hen hun verhaal. Het leidde tot een debat met wethouder Klaas Verschuure (D66) die ruimtelijke ontwikkeling in zijn portefeuille heeft.

Schokkend

VVD-raadslid Gertjan te Hoonte gaat het verst in zijn kritiek. Hij zegt geschokt te zijn door de verhalen van de bewoners van de stad. "Dat is helaas in lijn met verhalen die we al langer horen", zei hij, verwijzend naar bewoners van de binnenstad, die al jaren klagen over de onverzettelijke houding van de gemeente bij de aanpak van de wal- en kluismuren. "De gemeente lijkt te oordelen zonder contact te leggen met de inwoners. Het beeld is dat deze gemeente liever procedeert tegen zijn eigen bewoners dan dat het zijn eigen standpunten herziet."

Het debat kent een uitzonderlijk moment als GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg zich achter de VVD schaart, iets wat niet vaak gebeurt: "Achter dit onderwerp gaat een wereld van schrijnende verhalen schuil." Vlak voor het debat stuurde de wethouder nog een brief naar de raad, met daarin cijfers. Daarin staat dat tussen de 80% en 90% van de aanvragen wordt toegekend. Volgens de wethouder worden heel veel aanvragen ingetrokken en slechts een handvol wordt jaarlijks geweigerd.

Achter dit onderwerp gaat een wereld van schrijnende verhalen schuil

Pepijn Zwanenberg (GroenLinks)

Zwanenberg neemt geen genoegen met die cijfers. Volgens hem zijn de cijfers die de wethouder presenteert vertekend. Mensen die hun aanvraag intrekken doen dat vaak vanwege de bureaucratie, meldt hij. "Er lijkt sprake van willekeur. Volgens GroenLinks is er een probleem, een probleem waarvan wij vinden dat het opgelost moet worden.

Diverse partijen stelden voor dat de voorliggende probleemdossiers bekeken worden door een onafhankelijke deskundige, een zogenoemde second opinion. Wethouder Verschuure zei toe dat hij binnen een paar weken die second opinion zal laten uitvoeren. Maar veel verder dan dat wilde de wethouder niet gaan. Hij nam stelling tegen de suggestie dat zijn ambtenaren maar wat doen. "Willekeur is een heel zwaar woord. Onze mensen zijn er niet voor om willekeurige beslissingen te nemen."

Teleurstelling

Verschuure erkent dat er soms fouten gemaakt worden bij de aanvragen, maar vindt het aantal fouten ten opzichte van het totaal aantal aanvragen niet extreem hoog. Dat baseert hij op een beperkt aantal klachten. "Dingen die niet goed zijn gegaan: de communicatie, de bezwaarschriftencommissie en het gesprek met de stedenbouwkundige, dat zijn dingen die beter moeten", zei de wethouder tegen de raad.

Diverse klagende bewoners volgden het debat via een stream. Zij reageerden na afloop teleurgesteld. Frank van Gene wil zijn bovenverdieping graag uitbouwen maar krijgt geen vergunning: "De wethouder steekt niet zijn hand in eigen boezem bij willekeurig beleid rondom vergunningverlening." Raoul van de Wetering heeft ook problemen met een aanvraag: "De wethouder praat liever met de raad dan met de gedupeerden."

Deel artikel: