Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Protesterende boeren in Raalte negeren coronaregels: 'Sympathie voor ons is er nog'

De tientallen boeren die vrijdagavond protesteren bij het distributiecentrum van de Jumbo in Raalte, lappen de coronaregels aan hun laars. De boeren staan in groepjes bij elkaar, houden geen afstand en dragen geen mondkapjes. De blokkade in Raalte is een van de vele protestacties van de boeren in Overijssel het laatste jaar. "Als het moet, blijven we hier meerdere dagen", zegt een van de boeren.

Zo'n honderd boeren hebben vrijdagavond de ingang van het Jumbo-distributiecentrum in Raalte geblokkeerd met tractoren. Ze vinden dat er wat moet gebeuren en eisen actie van de supermarktketen.

"De melkprijs is al dertig jaar hetzelfde, daar moet een keer verandering in komen", zegt een van de boeren die wel wil reageren op camera. "Als wij generatie op generatie nog onze boerenbedrijven willen voortzetten, dan kan dat niet meer tegen deze lage prijzen."

Tot zondag protesteren

Meerdere boeren geven aan dat ze tot zondag bij het distributiecentrum in Raalte willen blijven staan. "Slapen in de trekker of met elkaar in de huifkar, dat maakt niks uit." Ook zeggen de boeren eisen neer te hebben gelegd bij de Jumbo, maar wat die eisen zijn, willen ze niet zeggen.

Voor de supermarkten zijn het drukke weken, zo voor Kerst. "Bij de Jumbo en bij andere voedselketens staat er inderdaad wel druk op nu. Juist dan moet je presteren om wat te kunnen bereiken", zegt een van de boeren over hun actie. "Maar het is nog geen Kerst, er komt echt wel een stukje vlees en wat lekkers op tafel met de feestdagen."

Bij de Jumbo en bij andere voedselketens staat er inderdaad wel druk op nu

Protesterende boeren

Sympathie verliezen

Van snelwegblokkades tot het blokkeren van distributiecentra: de boeren hebben het afgelopen jaar in Overijssel een rits aan protestacties gehouden. Zijn ze niet bang dat ze de sympathie van andere burgers onderhand verliezen?

"Ja en nee, daar zijn we zelf ook een keer bang voor", vertelt Mark Rood van actiegroep Voll Gass. "Maar zolang we maar met een goed verhaal komen en dat goed uit kunnen leggen aan de burgers, dan zullen veel mensen het begrijpen."

Lees meer:

Deel artikel: