Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Hogesnelheidslijn kan je in 50 minuten van Enschede naar Amsterdam brengen

Een hogesnelheidslijn moet Amsterdam met Berlijn verbinden, met Enschede als één van de twee tussenstops. Voorstanders van een hogesnelheidsspoor (HSR) beginnen een Europees burgerinitiatief om dit voor elkaar te krijgen. Als het allemaal doorgaat kan je vanaf Enschede in 50 minuten naar Amsterdam reizen en binnen twee uur naar Berlijn.

Het is een gigantische onderneming, maar volgens de Stichting High-Speed Rail Nederland ook een realistische. "Er is al subsidie verstrekt voor een traject tussen Napels en Calabrië", zegt voorzitter Rogier Vergouwen. "Er wordt gebouwd aan een tunnel voor een HSR tussen Hamburg en Kopenhagen, ook gesubsidieerd."

Er moet een compleet nieuw spoor worden aangelegd om met meer dan 300 kilometer per uur naar Amsterdam of Berlijn te reizen. "Afstanden tussen de tweehonderd en achthonderd kilometer worden dan sneller met de trein dan met de auto of het vliegtuig."

Hannover en Enschede

Volgens Vergouwen is het nu tijd om de hoofdsteden van Duitsland en Nederland met elkaar te verbinden. "Eigenlijk is het vreemd dat het er nog niet is. Duitsland is onze grootste handelspartner, bovendien ligt er al een HSR tussen Hannover en Berlijn."

Kortom: trekt het spoor door naar Amsterdam, bepleit de stichting. Enschede is daarbij volgens Vergouwen de meest logische tussenstop. "De trein rijdt met hoge snelheid, dus je wil ongeveer om de tweehonderd kilometer stoppen. Tussen Berlijn en Amsterdam zijn Hannover en Enschede de logische tussenstops. Dat is eigenlijk een no-brainer."

Nu het Europees burgerinitiatief is begonnen, hebben voorstanders een jaar de tijd om een miljoen handtekeningen te verzamelen. "Dat zijn er veel, maar alle EU-burgers kunnen tekenen", zegt Vergouwen. "Ik merk ook dat er door iedereen enorm enthousiast op wordt gereageerd, met name door jongeren."

Als het initiatief voldoende handtekeningen inzamelt, krijgt de Europese Commissie het verzoek in actie te komen. "Die kunnen met landen om tafel gaan om te onderzoeken hoe ze dat kunnen organiseren."

Deel artikel: