Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Van der Plas over stikstofgesprek met Timmermans: "Bevestigde veel van wat wij al zeggen"

BoerBurgerBeweging-leider Caroline van der Plas voelt zich "bevestigd in heel veel van wat wij al zeggen" na een gesprek met de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans. De twee politici spraken over de Europese natuurregels. "Het belangrijkste dat ik heb meegekregen is: Brussel zegt niet nee. Althans, niet altijd." In een reactie liet Timmermans weten het goed te vinden dat BBB met eigen plannen komt, maar "stikstof is cruciaal" voor natuurbeleid

Timmermans zei voorafgaand dat hij niet de regels zou uitleggen aan Van der Plas. Dat beeld was eerst wel ontstaan. Maar de BBB-voorvrouw wilde vooral van Timmermans weten waar de ruimte zat. Het kabinet is gebonden door die regels. Van der Plas meent dat vermindering voor stikstof niet altijd de enige maatregel is die nodig is om verslechtering van natuurgebieden tegen te gaan.

Van der Plas erkent dat de Brusselse regels voorschrijven dat Nederland moet voorkomen dat die natuurgebieden achteruit gaan. Maar welke maatregelen hiervoor worden getroffen "is aan de lidstaten zelf". Volgens Van der Plas verschilt dat sterk per natuurgebied. Het probleem ligt volgens haar dus vooral bij de methodes die Nederland kiest, en niet de Europese regels.

Ruim twee uur spraken Van der Plas en Timmermans met elkaar in het gebouw van de Tweede Kamer. Het gesprek ging niet alleen over stikstof, liet Van der Plas zich ontvallen. Het is bijvoorbeeld ook over de wolf gegaan, die door Europese regels wordt beschermd.

Reactie Timmermans

Eurocommissaris Frans Timmermans liet in een reactie weten dat hij blij is dat Van der Plas zich aan Europese natuurregels wil houden, en vindt het goed dat haar partij met plannen komt om de staat van Nederlandse natuur te verbeteren. Maar, zegt Timmermans na een gesprek met de BBB-voorvrouw, "stikstof is cruciaal" voor natuurbeleid.

Timmermans erkent ook dat vermindering van stikstof niet altijd de enige maatregel is die nodig is om verslechtering van natuurgebieden tegen te gaan., maar hij houdt wel vol dat de stikstofuitstoot in Nederland flink omlaag moet. Zonder stikstofvermindering voldoet het beleid volgens hem al snel niet aan de regels. "Er zijn andere methoden denkbaar, maar denk nou niet dat je onder het probleem van stikstof uitkomt. Dat zal altijd geadresseerd moeten worden als probleem."

Duidelijk over nagedacht

"Wat mij heel erg bemoedigt, is dat de BoerBurgerBeweging zich wil houden aan Europese wet- en regelgeving", zei Timmermans ook. De BBB ziet alleen niets in de aanpak van het kabinet. De partij is met een eigen nota gekomen, waar "veel degelijk werk" in zit, aldus Timmermans. Hij moedigt het aan dat de partij zelf met plannen komt, en er is volgens hem duidelijk over de nota nagedacht.

Timmermans vindt dan ook niet dat BBB een "sprookjesnota" heeft afgeleverd, een kwalificatie die volgens Van der Plas gebruikt is door D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. Hij spreekt van "een oprechte poging" om met alternatieven te komen. Hij heeft ook aangeboden te helpen om de voorstellen waar nodig aan te vullen en te verbeteren.

Of de voorstellen van de BBB genoeg zijn voor de EU, kon Timmermans nog niet zeggen.

Deel artikel: