Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Hooikoortsseizoen is weer begonnen: tien tips tegen snotterneuzen, traanogen en niesbuien

Met het lengen der dagen, uitbotten van takken en groeiend gras gaat het voorjaar eindelijk van start. Maar daarmee begint ook het hooikoortsseizoen. En daar worden we minder vrolijk van. We, dat zijn 800.000 tot liefst 1,5 miljoen Nederlanders die in meer of mindere mate last hebben van een pollenallergie. Want hooikoorts wordt veroorzaakt door de vele stuifmeelpollen die in deze periode van het jaar de lucht om ons heen bezwangeren.

Vanaf nu houden hooikoortspatiënten elke dag angstvallig het pollenallert in de gaten. Wordt het een groene dag en zijn er weinig pollen in de lucht, of staan alle seinen op rood? Op de hooikoortsradar wordt die informatie gegeven en kan elk moment worden geraadpleegd.

Code Oranje

Hoe staat het er vandaag voor? Overijssel begint de dag met code oranje, en dat betekent dat het kan vriezen of dooien wat de pollen betreft. De temperatuur wordt 10 graden en daarmee is het best koud. De luchtvochtigheid is laag en dus helaas gunstig voor pollen om zich te verspreiden. Voordeel is dat de matige wind niet bijdraagt aan een extra verspreiding van pollen in de lucht. Het gaat wellicht nog een beetje regenen vandaag en dat is dan goed nieuws. Regen betekent een luchtzuivering en minder zwevende pollen. Dus de code oranje vandaag geeft aan dat het een lekkere dag is om naar buiten te gaan, maar met de kans op mogelijk meer pollen in de lucht.

Tja, en nu? Wat kan je er aan doen om hooikoorts te vermijden. Want snotneuzen, traanogen en niesbuien, daar wil je de dag niet mee door.

Tien tips

Het Rode Kruis geeft tien tips om klachten zoveel mogelijk te vermijden:

1. Hou het weer dus in de gaten. Bij zonnig en droog weer zijn er veel pollen in de lucht, terwijl regen de lucht schoon spoelt.

2. Hou je slaapkamer pollenvrij: neem een douche voor het slapen gaan, borstel je haren, neem je kleren die je overdag hebt gedragen niet mee de slaapkamer in en hou het raam dicht als het waait.

3. Gebruik vaseline en smeer het aan de binnenkant van je neus en rondom je ogen. De pollen blijven daarin plakken.

4. Zet een zonnebril op, die beschermt ook tegen rondzwevend stuifmeel.

5. Herken bomen en planten die stuifmeel verspreiden en dus klachten veroorzaken. De berk is berucht. Probeer de plekken te vermijden waar ze staan.

6. Vermijd prikkelende stoffen als sigarettenrook, verf, haarlak, chloor, ammoniak, uitlaatgassen, parfum en alle sterke geuren die je ogen laten tranen of je niesbuien bezorgen.

7. Als je prikkende ogen en een kriebelende neus krijgt, niet wrijven!

8. Hou je huisdieren schoon. Stuifmeel blijft in de vacht van honden en katten hangen als ze van buiten naar binnen komen.

9. Ga naar het strand als je de natuur in wilt. Aan zee heb je minder last van pollen en het is goed voor je verkoudheid.

10. Als helemaal niks helpt en de allergie te erg wordt: haal speciale medicijnen als antihistaminica tegen hooikoorts bij je huisarts.

Deel artikel: