Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Gedeputeerde Ten Bolscher vindt dat minister Van der Wal "onvoldoende recht doet aan de grote zorgen rondom de wolf"

"In mijn ogen doet de minister onvoldoende recht aan de grote zorgen die leven in Overijssel over de aanwezigheid van de wolf", reageert Gert Harm ten Bolscher gedeputeerde Landbouw en Natuur van de provincie Overijssel. De wolf mag voorlopig niet verjaagd of doodgeschoten worden, zo stelde minister Van der Wal.

Ten Bolscher zegt in een schriftelijke reactie aan RTV oost dat de drie provincies meer grip willen krijgen op het beheer van de wolf. "De verkenning waarover de minister schrijft doet in mijn ogen echter onvoldoende recht aan de grote zorgen die leven in Overijssel over de aanwezigheid van de wolf en de toename van het aantal wolven in en dichtbij Nederland."

Er leven grote zorgen in Overijssel over de aanwezigheid van de wolf

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher

Hij ziet ook een positief punt in de brief van de minister van Natuur en Stikstof. "Positief is wel dat de minister in Brussel wil kijken of het mogelijk is de populatie van de wolf over meerdere landen te beschouwen." Het was één van de speerpunten die de provincies bij haar neer hadden gelegd. "Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om gerichter met beheer aan de slag te gaan, omdat op Noord Europees niveau al wel een gunstige staat van instandhouding is bereikt."

Ik heb verantwoordelijkheid voor de natuur in Nederland en ik wil helpen om de verrijking van de natuur, die de wolf is, te behouden.

Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof.

De provincies Friesland, Drenthe en Overijssel hebben minister van der Wal van Natuur en Stikstof gevraagd de beschermde status van de wolf te veranderen. Zij vinden deze provincies niet geschikt voor de wolf. De minister reageerde dat zij beseft dat er veel zorgen zijn onder burgers en veehouders voor hun eigen veiligheid en die van het vee. "Ik merk dat de maatschappij sterk verdeeld is over de aanwezigheid van de wolf en de beschermde status", schrijft ze in haar brief.

"Het is mijn streven om op een grensoverschrijdende schaal te kijken naar de wolvenpopulatie in de EU en dit vast te leggen in een internationaal wolvenplan. Er is samenwerking gezocht met de Duitse nationale overheid en het uitgangspunt om samen te werken met landen als België, Luxemburg en Denemarken."

Deel artikel: