Klacht van één omwonende maakt einde aan Stadsfestival: “Ik snap het gewoon niet”
Eindelijk was er een festival waar duizenden jongeren uit de stad helemaal los konden gaan. Maar het Deventer Stadsfestival, met vorig jaar 13.000 bezoekers, gaat komende zomer niet door. De reden: een bezwaar van een buurtbewoner over geluidsoverlast dat door de Raad van State gegrond is verklaard.
Het evenemententerrein in Deventer-Noord ligt tussen een waterzuiveringsinstallatie, de sportvelden van SC Deventer, groene weiden die grenzen aan de uiterwaarden en een rijtje vrijstaande huizen. En vanuit die huizen komt het bezwaar.
Wethouder Ilse Duursma van Deventer: "We hebben afspraken gemaakt met de buren en die afspraken worden overschreden. De geluidsbelasting van de woningen is 65 decibel, waar 50 was afgesproken. Daarbij komt dat het festival ook langer duurt dan de maximale 8 uur."
1200 handtekeningen vóór Stadsfestival
"Maar het festival duurt maar één dag. Kom op zeg, zet je er overheen", verzucht Ilsa (14), woonachtig in de Deventer wijk Colmschate. Zij is één van de vele jongeren die ontzettend blij worden van het Deventer Stadsfestival. "Het gaat om één iemand die bezwaar maakt, terwijl er zoveel jongeren plezier van hebben. Ik snap het gewoon niet. Echt zonde." Lola (14), vult aan: "Het Stadsfestival is vooral heel erg gezellig en in Deventer zijn er geen vergelijkbare festivals."
Inmiddels hebben ongeveer 1200 mensen een petitie ondertekend die er voor moet zorgen dat het Stadsfestival blijft. Maar volgens wethouder Ilse Duursma is dat onmogelijk in de huidige vorm en is er ook geen alternatieve locatie in Deventer, de stad die als evenementenstad te boek staat. "Ja, dat doet pijn", zegt Duursma. "En ik snap dat het een grote teleurstelling is voor jongeren. We zullen met elkaar moeten kijken wat wel mogelijk is in de openbare ruimte. We blijven in gesprek met de organisatie."
Iets doen aan decibellen
Voor de Deventer muzikant Henk Keizer, hij komt even kijken bij het evenemententerrein, mag het Stadsfestival ook gewoon doorgaan. "Maar aan die decibellen moeten ze wel wat doen. Dat is ook voor de bezoekers beter, al valt het in de buitenlucht misschien mee. Maar ja, hoe vaak is het per jaar? Eén keer. Laat het alsjeblieft doorgaan."