Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Alliantie-lijsttrekker Den Hartogh wil reëler stikstofbeleid: "Hondendrol nu al te veel"

Het Lonnekermeer is hét voorbeeld van hoe het misgaat met het stikstofbeleid in Nederland, stelt Alliantie-lijsttrekker Marinus den Hartogh. "Dat ligt er mooi bij, maar volgens de modellen slaat er veel stikstof neer. We moeten eens naar buiten kijken, in plaats van naar modellen."

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart spreekt RTV Oost elke dag de lijsttrekker van een van de negentien deelnemende partijen aan de verkiezingen in Overijssel. De gesprekken worden verzameld in de podcast Het Verkiezingsverhoor. Vandaag Marinus den Hartogh van nieuwkomer Alliantie Overijssel.

Hondendrol

De nieuwe pensioenwet en stikstof: dat zijn de twee hoofdthema's voor Alliantie. En met name over stikstof praat Den Hartogh graag een woordje mee; hij schreef er al een boek over. "De bouw ligt stil, het mkb komt moeilijker aan vergunningen, het loopt vast. Door een technocratisch model. Woningbouw stoot nauwelijks wat uit, dat moet gewoon door kunnen gaan. We hanteren nu een drempelwaarde voor stikstofuitstoot: een hond stoot meer uit als ie z'n behoefte doet. Wij willen dat die drempelwaarde omhoog gaat."

Het moet wat Alliantie betreft maatgerichter, praktischer. "Als je wil weten of het regent: kijk je dan naar buiten, of kijk je op buienrader? We doen nu het laatste, maar wij willen het eerste."

Het hele gesprek met de Alliantie-lijsttrekker:

Het verkiezingsverhoor met Alliantie-lijsttrekker Marinus den Hartogh

Geen windmolens

Voor de energietransitie kijkt Alliantie nadrukkelijk niet naar windmolens op land. "Die grote turbines kunnen in Nederland niet, daar zijn we te klein voor. Dat kan op zee en boven parkeerplaatsen komen.

Woningbouw ziet Alliantie het liefst binnenstedelijk. "Op plekken van oude fabrieken bijvoorbeeld. En in kleine kernen kan er soms best een straat bij, zodat de jeugd er ook kan blijven wonen. Ja, dat kan ook op landbouwgrond, daar zijn we niet principieel op tegen. Maar we willen niet en masse huizen op de plek van landbouw."

Die grote windturbines kunnen in Nederland niet, daar zijn we te klein voor

Marinus den Hartogh

Bestuurscultuur

In de lijn van inspiratiebron Pieter Omtzigt richt Alliantie zich ook op de bestuurscultuur. Meer democratische besluitvorming, maar ook de politici zelf moeten meer leveren. "We missen momenteel mensen met kundigheid. Over energie en stikstof heb ik bijvoorbeeld verstand van zaken. Vanuit de inhoud kunnen we verandering brengen."

Wil je meer verkiezingsnieuws, een stemwijzer invullen om te zien waar jij staat of de verkiezingsverhoren van andere lijsttrekkers zien? Ga dan naar www.rtvoost.nl/overijsselkiest. Het volledige gesprek is te bekijken als video (hieronder) en te beluisteren als podcast 'Het Verkiezingsverhoor': >iTunes >Spotify >Stitcher >TuneIn

Deel artikel: