Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Onacceptabel voor boeren: uitzondering voor het uitrijden van meer mest vervalt

Minister Piet Adema komt met spoed terug uit Berlijn omdat hij een kwestie moet bespreken in de ministerraad. Dat zou gaan om de uitzonderingspositie die boeren hebben voor het uitrijden van mest. Nederlandse boeren mogen meer mest uitrijden dan boeren in andere landen. De Europese Commissie wil daar vanaf, maar van de minister hoefde dat dit jaar nog niet. Brussel heeft de minister daar nu voor op de vingers getikt. De gevolgen voor de boeren zijn groot. "Onacceptabel", vindt LTO.

Minister Piet Adema was in Berlijn vanwege de Grüne Woche die daar wordt gehouden. Dat is een belangrijke landbouwbeurs. De minister zegt dat hij "onverwacht" terugkomt naar Nederland "omdat ik een belangrijk stuk op de agenda van de ministerraad heb gekregen". Dat overleg is later vanmorgen.

Niet tevreden

Of dat belangrijke stuk gaat over de mestuitzondering laat zowel de minister als het ministerie in het midden. Duidelijk is wel dat de Europese Commissie niet blij is met de aanpak van het kabinet.

Nederland kreeg lange tijd toestemming om van de regels af te wijken, maar de Commissie maakte vorig jaar bekend dat dit afgelopen moest zijn. Uiteindelijk werd bepaald een overgangsperiode in te stellen, waarin de Nederlandse boeren steeds minder mest mogen uitrijden. In 2026 moeten de regels voor Nederland hetzelfde zijn als in de meeste andere landen.

Verkeerde uitleg

Minister Adema gaf aan dat 2023 'een leerjaar' zou worden. Als de nieuwe voorwaarden begin dit jaar worden overtreden, zouden in principe alleen waarschuwingen worden gegeven, geen boetes. Brussel stelt nu dat dit een verkeerde uitleg is van de richtlijnen.

Voor LTO is dat een 'onbegrijpelijke gang van zaken', stelt de organisatie in een eerste reactie. "De consequentie, dat boeren reeds ingezaaide gewassen weer op grote schaal moeten vernietigen, is voor LTO totaal onacceptabel", aldus LTO op de eigen site. Als Brussel in haar voornemen volhardt, zal LTO dit juridisch op iedere mogelijke manier aanvechten.

"In goed overleg met Brussel heeft minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onderhandeld over één overgangsjaar, of leerjaar, voordat nieuwe, strengere regels ingaan over land- en mestgebruik in de akkerbouw. Met haar nieuwe ingrijpen laat de Europese Commissie weten dat er alsnog geen sprake kan zijn van een overgangsjaar."

Onacceptabel

Volgens LTO is de gang van zaken absoluut onacceptabel. “Blijkbaar bemoeit Brussel zich tot op de vierkante meter met onze landbouw", zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. "Maar de politiek mag van boeren in deze tijden niet vragen om reeds ingezaaide gewassen weer om te ploegen vanwege doorgeschoten regelgeving”.

De vraag is ook welk probleem wordt opgelost. Gewassen als wintertarwe, winterprei of bloembollen zitten al stevig in de grond. : “Ik ben verbijsterd dat de Europese Commissie dit van de Nederlandse landbouw vraagt", zegt Van der Tak. "Dit gaat niet meer over regelgeving, maar ronduit over regel-rancune. Het is doorgeschoten en ik vind het niet alleen onuitvoerbaar, maar ook immoreel."

Deel artikel: